Mycobacterium avium-komplexet (MAC) innehåller många likartade arter av omgivningsmykobakterier. Dessa icke-tuberkulösa mykobakterier orsakar bl a en tuberkulosliknande sjukdom hos fåglar. Människor som är disponerade kan i sällsynta fall insjukna i lunginfektion eller eventuellt allmäninfektion med MAC.

Man har i en studie undersökt förekoms­ten av olika bakterier i duschmunstycken med användning av molekylära metoder, dels i själva vattnet i duschen, dels i den slemartade biofilm som kan bildas på ytan inuti.

Resultaten visade fynd av många olika bakteriearter, även andra än mykobakterier; mest framträdande var dock att MAC kunde odlas fram från 30 procent av biofilmerna men från bara 0,7 procent av vattenproven. MAC-arterna överensstämde genetiskt med tidigare kända kliniska isolat.
Om MAC-specifika prober användes direkt på biofilmsextrakt var 78 procent positiva. MAC anrikades alltså i duschmunstyckena. Många MAC-arter är resistenta mot klorering, och detta gynnar deras etablering i duschmunstycken, i motsats till de flesta andra bakterier.

Det har diskuterats om den måttliga ökningen av lunginfektioner med MAC som noterats i västvärlden skulle bero på vårt ihärdiga duschande – och inhalation av MAC i aerosol – i motsats till tidigare tiders renlighetsbad. Med en mer än hundrafaldig anrikning av MAC i dusch­arna kan den hypotesen inte uteslutas. Det krävs dock fortfarande att en individ är disponerad för MAC-infektion för att sjukdom ska uppkomma.