Hos både män och kvinnor är sexuell funktionsnedsättning korrelerad med graden av övervikt. Olika viktreduktionsprogram har visat divergerande resultat vad avser sexuella funktioner. Obesa män med erektil dysfunktion som behandlades med ett viktreduktionsprogram med bl a medelhavskost och motion fick signifikant förbättrad erektionsförmåga [Public Health Nutr. 2006;9:118-30, JAMA. 2004;291:2978-85]. Någon förbättrad sexuell funktion kunde däremot inte noteras i en årslång viktreduktionsstudie, med en initial period med lågkaloridiet (VLCD) om tio veckor, trots en viktreduktion på 17 kilo och ökade testosteronnivåer [J Obes Res. 2003;11:689-94].
Författarna till den aktuella studien på obesa män fann att graden av otillfredsställelse i den sexuella livskvaliteten uppdelad i fyra aspekter – kontakt, genomförande, lust och njutning – var korrelerad med kroppsvikten med speciell relation till undvikande av kontakter och svårigheter att genomföra sexuella aktiviteter. Hos de män som genomgick gastrisk bypass fann man efter två år att BMI sjunkit med drygt 16 enheter jämfört med en kontrollgrupp. Östradiolhalterna sjönk, och såväl de totala som de framräknade fria testosteronhalterna ökade signifikant. Viktreduktionen var också associerad med förbättrad sexuell livskvalitet i alla ovan uppräknade aspek­terna.
Det har framkommit att överviktiga som önskar gastrisk bypass uppvisar sämre sexuell livskvalitet än andra överviktig. Dålig sexuell livskvalitet kan således vara ett motiv till varför överviktiga önskar genomgå bariatrisk kirurgi. Den refererade studien bidrar till kunskap inom ett i övrigt inte alltför välupplyst problemområde.