I en artikel i tidskriften Neurology kopplas högt diastoliskt blodtryck samman med kognitiv nedsättning. Rönen, som gjorts av amerikanska forskare, bygger på 19 836 män och kvinnor som ingick i Reasons for geograph­ic and racial differences in stroke (REGARDS), en nationell amerikansk kohort som omfattar individer av såväl europeiskt som afroamerikanskt ursprung. Samt­liga var över 45 år, och ingen hade haft stroke eller TIA.

En undersökning av deltagarnas kognitiva förmåga gjordes. I samband med denna gjordes även undersökningar, där bl a blodtrycket mättes. Det visade sig att 7,6 procent av deltagarna uppfyllde kriterierna för kognitiv nedsättning och att detta var vanligare bland individer med högt diastoliskt blodtryck. En diastolisk tryckökning på 10 mm Hg var korrelerad med 7 procents ökad förekomst av kognitiv nedsättning.
Resultaten står sig även efter att författarna justerat för riskfaktorer för demens såsom rökning, ålder, låg utbildningsnivå, depression, förekomst av dia­betes och hyperlipidemi. Värt att notera är att studien ger en ögonblicksbild av blodtryck och kognitiv nedsättning och inte säger något om kausalsambandet, varför man inte kan dra slutsatsen att högt diastoliskt blodtryck ökar risken för demens och/eller kognitiv nedsättning. Författarna konstaterar dock att det finns en möjlighet att kraftfull behandling av hypertoni, särskilt när det gäller högt diastoliskt tryck, skulle kunna innebära att risken för kognitiv nedsättning minskar.
Kognitiv nedsättning är ett förstadium till demens, och i förlängningen skulle således blodtrycksbehandling kunna skydda mot demens, spekulerar författarna. Värt att understryka är att detta inte är första gången som hypertoni kopplas till demens. Hypertoni är en sedan tidigare känd riskfaktor för både alzheimerdemens och cerebrovaskulär demens.