Närmare tre av tio ekonomiska kopplingar mellan läkare och företag redovisades inte i läkarnas jävsdeklarationer. Det visar en undersökning av amerikanska ortopeder som publiceras i New England Journal of Medicine.
Ekonomiska jävsdeklarationer blir allt vanligare i medicinens värld för att tydliggöra de ekonomiska banden mellan läkare och företag. Men möjligheterna att kontrollera sanningshalten i jävsdeklarationerna har varit få. Nu har amerikanska ortopeder vid bland annat Harvard Medical School i Boston funnit ett sätt – och resultatet förskräcker.
De fem största tillverkarna av knä- och höftledsproteser, som tillsammans står för cirka 95 procent av den amerikanska marknaden, började från och med 2007 att redovisa sina ekonomiska relationer med läkare. Dessa uppgifter jämfördes med läkarnas egna jävsdeklarationer vid det årliga mötet för amerikanska ortopeder 2008.
Totalt hade företagen gjort 1 347 utbetalningar till 1 162 läkare under 2007. En fjärdedel av läkarna medverkade vid den årliga ortopedkongressen, men endast sju av tio redovisade den ekonomiska kopplingen. Detta trots att det var ett krav från kongressarrangörerna oavsett om ersättningen var direkt eller endast indirekt kopplad till deras ämne på kongressen.
Läkarna var något bättre på att redovisa ersättningen när den var direkt relaterade till deras presentation på kongressen, då åtta av tio tog upp den i sin jävsdeklaration. Men endast varannan ersättning med en indirekt koppling deklarerades av läkarna.
Sammanlagt underlät läkarna att redovisa ersättningar för över 12 miljoner dollar, motsvarande cirka 87 miljoner kronor med dagens växelkurs.