Barn som föds med låg födelsevikt har ökad risk för att utveckla astma senare i livet. Det visar en ny tvillingstudie från Karolinska institutet. Studien är publicerad i tidskriften Pediatrics och bygger på information om astmaförekomst hos 10 918 tvillingar ur det svenska Tvillingregistret. Varje tvilling länkades till Medicinska födelseregistret, där födelsevikt och gestationsålder finns registrerade. Då tvillingar har samma gestationsålder och delar gener (100 procent om monozygota och 50 procent om dizygota), intrauterin miljö och tidig uppväxt är tvillingstudier ett utmärkt sätt för att undersöka sambandet mellan fostertillväxt och sjukdom i barndomen.

För att utreda effekten av födelsevikt/gestationsålder på astma, med astma som beroende variabel, analyserades först hela kohorten med justering av faktorer såsom mammans ålder, rökning och utbildning. En minskning med 1 000 gram i födelsevikt innebar 57 procents ökad risk för astma (oddskvot, OR, 1,57; 95 procents konfidensintervall, CI, 1,38–1,79). För att se om det fanns något samband mellan astma och födelsevikt, oberoende av delade miljö- och genetikfaktorer, utfördes därefter inom-par-analyser där den ena tvillingen hade astma. En minskning på 1 000 gram i födelsevikt motsvarade här en dubblerad risk för astma hos monozygota tvillingar (OR 2,42; 95 procents CI 1,00–5,88) men inte hos dizygota tvillingar (OR 1,25 95 procents CI 0,74–2,10), med liknande resultat för prematurer som för fullgångna foster.

Om en association som ses i kohortanalysen kvarstår i inom-par-analysen är faktorer specifika för individen involverade. Om effekten samtidigt är större för monozygota än för dizygota tvillingar betyder det att sambandet är oberoende av miljö- och genetikfaktorer. Vår studie visade att det finns ett samband mellan fostertillväxt och astma oberoende av gestationsålder och delade miljöfaktorer och genetiska faktorer.
Antalet barn med astma har under de senaste årtiondena ökat. Samtidigt föds allt fler barn med låg födelsevikt. Låg födelsevikt kan ses som ett tecken på malnutrition in utero, och studien indikerar att hämmad fostertillväxt påverkar fostrets lungutveckling.