Det har hävdats att tillskott av omega 3-fettsyror skulle kunna förstärka effekten av SSRI-preparat. Men nu visar en amerikansk studie presenterad i JAMA att så inte tycks vara fallet.
Författarna har studerat 122 individer som uppfyllde depressionskriterier (major depression) enligt DSM-IV. Alla deltagarna hade dessutom känd koronarsjukdom. Samtliga fick SSRI-preparatet sertralin i doseringen 50 mg per dag för sina depressiva besvär. Medicineringen gavs i upptrappande dosering: 25 mg per dag i två veckor och därefter 50 mg dagligen. Värt att notera är att ingen av deltagarna behandlades med SSRI-preparat innan studien påbörjades. Vid sidan av SSRI fick en grupp (62 individer) även tillskott av omega 3-fettsyror i tablettform under tio veckor. Daglig given dos var 930 mg EPA (eiko­sapentaensyra) och 750 mg DHA (dokosahexaensyra). Resterande 60 individer utgjorde kontrollgrupp och gavs placebo vid sidan av 50 mg sertralin per dag.

Efter tio veckor utvärderades deltagarnas depressiva status enligt skalorna Beck Depression Inventory (BDI-II) och Hamilton Rating Scale for Depression (HAM-D). Det visade sig då att det inte förelåg några statistiskt säkerställda skillnader mellan gruppernas depressiva tillstånd. Sammantaget kan man således konstatera att tillskott av omega 3 inte gav någon ytterligare antidepressiv effekt när det gavs som tillskott till SSRI. Inte heller vad gäller ångestrelaterade symtom noterades någon statistiskt säkerställd skillnad mellan grupperna.

Att omega 3-fettsyror skulle kunna ha en gynnsam effekt på depression är ingen ny tes. Flera studier har presenterats som visat att så skulle kunna vara fallet. Majoriteten av dessa studier har dock varit mycket små med endast ett 20-tal deltagare. Det har också presenterats studier som indikerat att tillskott av omega 3 skulle kunna potentiera effekten av SSRI. Stödet för omega 3 som tillägg vid farmakologisk depressionsbehandling har växt. British Association for Psychopharmacology har tagit upp omega 3 i sina behandlingsrekommendationer – dock inte som monoterapi utan som tillägg vid otillräckligt terapisvar vid traditionell medicinering.

De studier som tidigare presenterats kring omega 3 som tillägg till SSRI har dock haft betydligt färre deltagare än den i JAMA nu aktuella undersökningen. Flera av de tidigare studierna har ställts samman till en metaanalys, som visade att omega 3 tycks ha en potentierande effekt på SSRI. De i metaanalysen ingående studierna är dock väldigt olika i sina upplägg, vilket gör att man ska vara försiktig med att dra för alltför stora växlar på resultatet.
Den nu aktuella undersökningen är en av de mest omfattande som gjorts inom fältet och visar alltså, till skillnad från metaanalysen, att SSRI-effekten inte kan förstärkas genom tillskott av omega 3-fettsyror.