Vid kirurgi för rektalcancer är den laparoskopiska metoden (titthålskirurgi) kontroversiell. I en nyligen publicerad spansk randomiserad studie från universitetssjukhuset i Murcia jämfördes laparoskopisk och öppen operation av rektalcancer. Vad gäller komplikationer, andel med bevarad tarmkontinuitet och långtidsöverlevnad förelåg inga skillnader.

Mellan 2002 och 2007 randomiserades 204 patienter till öppen eller laparoskopisk metod och opererades av samma kirurgiska team. Patientgrupperna var jämförbara, och de laparoskopiska operationer som fick konverteras till öppen operation (8 procent) analyserades enligt behandlingsintentionen i den laparoskopiska gruppen.
Studiens viktigaste resultat var att det med en uppföljningstid på i medeltal knappt tre år inte förelåg några skillnader mellan grupperna vad gäller risk för lokalt cancer­återfall (lokalrecidiv), risk för fjärrmetastaser eller långtidsöverlevnad. Det var heller ingen skillnad avseende andel med bevarad tarmkontinuitet (ca 75 procent) eller avlastande stomi (ca 60 procent). Laparoskopisk operation medförde något mindre blödning, längre operationstid och tendens till kortare vårdtid än öppen operation. För postoperativa komplikationer inklusive läckage i tarm­skar­ven, akut omoperation och död inom 30 dagar förelåg inga skillnader. Författarnas konklu­sion är att rektalcancerkirurgi kan utföras laparoskopiskt men att detta kräver stor erfarenhet av både laparoskopisk och öppen rektalcancerkirurgi. För att bekräfta resultaten i den egna studien efterlyser författarna också större randomiserade studier.

Detta är en vetenskapligt och i praktiken väl genomförd studie. Styrkan är randomiseringen. Svagheter är att endast ett sjukhus deltagit, att uppföljningstiden, som författarna också påpekar, är för kort och att förekomst av ärrbråck inte redovisats. Det kan noteras att det redovisade komplikationspanoramat och andelen patienter med någon typ av komplikation är mycket jämförbara med resultaten från det svenska rektalcancerregistret (SRCR). En skillnad i utfall är dock den högre andelen patienter som erhöll bevarad tarmkontinuitet i den spanska studien. Författarnas önskemål om större studier som jämför laparoskopisk och öppen rektalcancerkirurgi kommer att uppfyllas då flera sådana studier pågår, varav en, COLOR II [Dan Med Bull. 2009;5(2):89-91], nyligen randomiserade sin tusende patient av 1 275 planerade.