Amerikanska forskare har studerat viktuppgång hos barn och ungdomar till följd av antipsykotisk medicinering. Resultaten är iögonenfallande. Det visade sig nämligen att användning av antipsykotiska preparat hos unga resulterar i en kraftig viktuppgång. Rönen presenteras i tidskriften JAMA.

Studien omfattar 272 patienter i åldrarna 4–19 år som fick antipsykotisk medicinering insatt från att tidigare inte ha behandlats med sådan. Inkluderade preparat är nyare (atypiska) antipsykotika. Patienterna behandlades med aripiprazol (Abilify), olanzapin (Zyprexa), quetiapin (Seroquel) eller risperidon (Risperdal). En grupp patienter som inte behandlades farmakologiskt har ut­gjort kontroller.

Resultateten visar sammantaget att deltagarna gick upp rejält i vikt. Viktuppgången varierade dock mellan olika preparat. Efter en behandling på i genomsnitt elva veckor noterades att patienterna som fick olanzapin gått upp i vikt med i genomsnitt 8,5 kilo. För patienterna som fick quetiapin var viktuppgången i genomsnitt 6,1 kilo. Patienterna som fick risperidon, som utgjorde den klart största gruppen med 135 behandlade, gick upp med i genomsnitt 5,3 kilo. Aripiprazol resulterade i en genomsnittlig viktuppgång på 4,4 kilo. Att det rör sig om en substantiell viktuppgång ser man då mellan 10 och 36 procent, procentandelen varierar beroende på preparat, av deltagarna gick från normalvikt till övervikt (BMI ≥25) alternativt från övervikt till fetma (BMI ≥30).
Författarna har även tittat på biverkningar vad gäller blodfetter. Här var bilden inte lika entydig. En ökning av total­kolesterol, triglycerider och icke-HDL-kolesterol noterades för olanzapin och quetiapin, medan tri­­gly­ceri­der­na steg av risperdon. För aripiprazol noterades inte några större skillnader mellan behandlade och kontroller vad gäller lipiderna.

Att viktuppgång och diabetes är både kända och vanliga biverkningar av antipsykotisk medicinering är ingen nyhet. Den amerikanska läkemedelsmyndigheten Food and Drug Administration (FDA) kräver t ex en varningstext om att preparaten kan ge hyperglykemi och diabetes. Flera amerikanska medi­cinska organisationer, däribland American Diabetes Association och American Psychiatric Association, varnade 2004 för biverkningar i form av hyperlipidemi, diabetes och övervikt till följd av behandling med antipsykotika.

Den aktuella studien är dock en av de första där man tittar på sambandet specifikt hos barn och unga. Resultateten bekräftar den utveckling man har sett hos vuxna. Författarna understryker att effekterna av antipsykotisk medicinering hos unga måste vägas mycket noga mot de svåra kardiometabola biverkningar som behandlingen medför.