Forskare i USA har påvisat infektion med ett nytt retrovirus, xenotropt murint leukemivirusrelaterat virus (XMRV), vid myalgisk encefalomyelit/kroniskt trött­hetssyn­drom (ME/CFS). Om ett samband mellan infektion med XMRV och ME/CFS kan beläggas innebär det ett genombrott i forskningen. Orsaken till syndromet är okänd och botande behandling saknas.

XMRV är ett humant retrovirus som har likheter med HIV och HTLV-1 men är enklare uppbyggt. Viruset beskrevs förs­ta gången 2006 [PLoS Pathog. 2006;2(3):e25], då man påvisat det i prostatacancervävnad hos patienter med en genetisk defekt i enzymet RNas L. Bakgrunden till att man började leta efter XMRV vid ME/CFS var kunskapen att dessa patienter också kan ha avvikelser i RNas L, en viktig del av cellens antivirala försvarssystem.
I en artikel publicerad i Science rapporteras att XMRV påvisats i vita blodkroppar hos 68 av 101 patienter (67 procent) med ME/CFS men hos endast åtta av 218 kontroller (3,7 procent). Virusinfektionen uppfattas bl a minska patienternas immunaktivitet. XMRV:s genetiska struktur pekar på att det kan ha utvecklats från virus hos möss och därifrån hoppat över artgränserna till människan. De flesta virus överlever inte länge i människokroppen, men retrovirus kan överleva och HIV-virus kan finnas kvar livet ut. Det är då av intresse att även ME/CFS-sjukdomen uppfattas ha ett påtagligt kroniskt förlopp.
Om ett orsakssamband kan påvisas mellan virus och ME/CFS kan två konsekvenser förutses: dels kan identifieringen av XMRV bli en diagnostisk markör, som tillsammans med den kliniska undersökningen ger säkrare diagnos, dels kan fynden öppna dörren för prevention och behandling. Forskarkolleger som sysslar med HIV kan kanske ge ME/CFS-forskare vägledning.
Ett kausalsamband mellan XMRV och ME/CFS är inte säkerställt. Det är alltså för tidigt att påbörja behandling med antivirala läkemedel. Undersökningar i Sverige är angelägna. Har även svenska ME/CFS-patienter XMVR? Är det den påverkan som virus har på DNA-uttrycket som är den patogenetiska faktorn eller leder virusinfektionen till en immunstörning som minskar tröskeln för andra infektioner, vilka i sin tur orsakar patienternas skiftande symtom? Patienterna kan ofta ha infektioner i luftvägarnas slemhinnor, urinvägarna och prostata. I Läkartidningen (nr 36/2009) diskuteras de diagnostiska svårigheterna vid ME/CFS, och behovet av diagnostiska markörer understryks. I artikeln presenteras också kontrollerade kliniska undersökningar vid vilka immunmodulerande behandling med ett stafylokockvaccin framgångsrikt prövats.