Att sekvensera det mänskliga genomeblir allt billigare. Ett företag i Kalifornien, Complete Genomics, rapporterar i Science att de kan göra en komplett sekvensering av en människas arvsmassa, totalt runt 3 miljarder baspar, för 4 400 dollar, ungefär 30 000 kronor. Det motsvarar en kostnad på en krona för att analysera 100 000 baspar. Kostnaden har sjunkit oerhört snabbt. År 2003 kostade en sekvensering runt 300 miljoner dollar, motsvarande 2 miljarder kronor. År 2007 var kostnaden en miljon dollar, och i fjol var prislappen nere på 60 000 dollar, alltså 400 000 kronor.

Sekvenseringsmetoden forskarna använt bygger grovt och förenklat på att genomet delas så att det blir enkelsträngat och uppdelat i små bitar, runt 400 baspar långa. Dessa formar cirklar med en diameter på 200 nanometer (DNA-nanoballs). Sekvenseringen av dessa miljontals mindre sekvenser sker sedan. Med hjälp av kraftig mjukvara sätts fragmenten därefter samman till ett komplett genom. Tekniken kräver extremt små mängder reagenser, vilket är den huvudsakliga anledningen till den låga kostnaden; kostnaden på 4 400 dollar avser just kostnaden för reagenser. Tekniken är tillförlitlig. I genomsnitt görs bara en felaktig analys på 100 000 baspar, vilket dock motsvarar 30 000–40 000 fel för ett helt genom.

På kort tid har det skett vad som måste beskrivas som en revolution vad gäller sekvensering av DNA. Det var år 2001 som forskare för förs­ta gången lyckades sekvensera en människas hela arvsmassa. Bedriften blev oerhört uppmärksammad. Det amerikanska bioteknikföretaget Celera kapplöpte med organisationen HUGO med representanter från flera länder. Celera hann först. HUGO, som påbörjats redan 1989, blev klart 2003. När Celera blev färdiga år 2001 krävdes runt tre års arbete till en kostnad på flera miljarder kronor för att sekvensera arvsmassan hos en männi­ska. I dag kan arbetet alltså göras för 30 000 kronor. Målsättningen är dock än mer ambitiös.
Complete Genomics vill pressa ned prislappen till 100 dollar för hela genomet och kunna göra hela analysen på åtta timmar. Enligt forskare vid företaget går allt enligt planerna för att de ska uppnå detta mål under 2012. Att de låga kostnaderna för att analysera arvsmassa kan komma att få stora implikationer när det gäller såväl medicinsk forskning som praktisk klinisk vardag är lätt att inse. Till exempel är individanpassad behandling ett allt större fält, som i korthet bygger på att mediciner och behandlingar skräddarsys utifrån patientens genetiska förutsättningar. Denna typ av behandling har givetvis mycket att vinna på billig genetisk analys.