Antalet amerikaner med diabetes kommer att fördubblas under de kommande 25 åren, vilket resulterar i astronomiska kostnader för den redan mycket ansträngda amerikanska vårdapparaten. Det prognostiseras i en studie som presenteras i tidskriften Diabetes Care.
Författarna är verksamma vid University of Chicago. De har utvecklat en så kallad Markov-modell – vilket är en statistisk metod som används för att förutsäga framtida händelser – för att pro­gnostisera hur många amerikaner som kommer drabbas av diabetes under kommande decennier och vilka ekonomiska konsekvenser som kommer att följa i kölvattnet efter detta. Hur diabetesprevalensen utvecklats de senaste åren och hur detta i sin tur har påverkats av hur riskfaktorer för sjukdomen har utvecklats är faktorer som modellen baseras på. Med hjälp av uppgifter från individer mellan 24 och 85 års ålder som ingick i undersökningen US Centers for Disease Control and Pre­ven­tion’s National Health and Nutrition Examination Survey har man prognostiserat utvecklingen från i dag fram till 2034. Resultaten är onekligen alarmerande. Antalet amerikaner med dia­gnostiserad diabetes beräknas nämligen öka från dagens 23,7 miljoner till 44,1 miljoner år 2034.
Det kommer att leda till att de årliga kostnaderna för diabetesrelaterad vård kommer att öka från 113 miljarder dollar för helåret 2009 till ofattbara 336 miljarder dollar, motsvarande 2 400 miljarder kronor i dagens penningvärde, för år 2034. Värt att notera är att författarna inte räknar med att andelen överviktiga amerikaner kommer att öka under perioden men inte heller att sjunka. Prevalensen av övervikt och/eller fetma (BMI ≥25) beräknas nämligen ligga oförändrad på skyhöga 65 procent för såväl år 2009 som år 2034 enligt modellen.
För USA:s redan hårt ansträngda sjukvårdssystem, där 16 procent av landets BNP läggs på sjukvård i dag och andelen spås öka upp mot 20 procent de kommande fem till tio åren, utgör den explosionsartade kostnadsökningen till följd av diabetesrelaterad vård givetvis en mycket stor prövning om det visar sig att författarna lyckats prognostisera utvecklingen korrekt.