De emotionella konsekvenserna av tortyr förvärras om individen även utsatts för skalltrauma. Det visar en studie som presenteras i tidskriften Archives of Gen­eral Psychiatry.
Författarna, som är verksamma vid Harvarduniversitetet i Boston, har tittat på 42 individer av sydvietnamesiskt ursprung som numera bor i USA. Samtliga av dessa har fängslats och utsatts för tortyr i hemlandet. Kontrollgrupp har utgjorts av 15 individer från Vietnam med matchande ålder som inte utsatts för tortyr. Deltagarna fick svara på frågor om de någonsin drabbats av ett skalltrauma, både i form av tortyr eller i samband med en olycka. Deltagarna genomgick även magnetkameraundersökning av hjärnan. Därefter utvärderades de psykiatriskt avseende depressiva besvär och förekomst av posttraumatiskt stressyndrom (PTSD) med hjälp av formulären Hopkins Symptom Checklist-25 och Harvard Trauma Question­naire for Depression and Posttraumatic Stress Disorder.
Av tortyroffren uppgav 16 att de någon gång drabbats av ett skalltrauma medan resterande 26 uppgav att de inte drabbats av detta. Resultaten visar sammantaget att skalltrauma var korrelerat med ökad förekomst av depression hos individer som utsatts för tortyr. Hur hårt traumat mot huvudet var tycks också korrelera med svårigheten av depressionen. PTSD var inte vanligare bland individer som drabbats av skalltrauma, men PTSD-symtomen var värre hos individer som utsatts för tortyr och även drabbats av skalltrauma än hos tortyroffer som inte drabbats av skalltrauma. En strukturell effekt i hjärnan noterades vid magnetkameraundersökningen då kortex var tunnare prefrontotemporalt hos individer som drabbats av skalltrauma. Intressant är att man inte noterat någon skillnad vid magnetkameraundersökningen mellan tortyroffer som inte utsatts för skalltrauma och kontrollerna, skillnaderna i kortextjocklek avser endast tortyroffer som också utsatts för skalltrauma. Även när det gäller amygdala noterades minskad volym hos individerna som utsatts för skalltrauma.
Man kan således sammanfatta resultaten med att skalltrauma tycks kunna förvärra de emotionella konsekvenserna av tortyr och att forskarna funnit tecken på strukturell påverkan på kortex prefrontotemporalt. En uppenbar invändning mot studien är givetvis dess ringa storlek. En annan är att alla uppgifter om trauma och tortyr är baserade på vad deltagarna själva rapporterat. En intressant frågeställning är givetvis hur förekomst av skalltrauma kan påverka depression och mental ohälsa även hos individer som inte utsatts för tortyr.