Kan mat rik på soja minska risken för återfall och död i bröstcancer? Att den möjligheten finns hävdas i en studie som presenteras i tidskriften JAMA.

Studien bygger på 5 042 kinesiska kvinnor i åldrarna 20–75 år som diagnostiserades med bröstcancer och som genomgick kir­urgisk behandling för detta under perioden 2002–2006. De har följts fram till 2009 avseende överlevnad och återfall i sjukdomen.
Forskarna har genom löpande intervjuer följt deltagarna avseende en mängd faktorer, såsom medicinering, kost, livsstil, demografiska faktorer och användning av alternativmedicin. När det gäller kost har ett särskilt formulär använts. Detta har inkluderat frågor kring hur mycket soja maten innehåller i form av exempelvis sojabönor, sojamjölk eller annan sojarik kost såsom tofu, en slags färskost baserad på soja. Viktigt att notera är att det enbart handlar om mängden soja som deltagarna fått i sig genom normal kost och inte rena tillskott.

Efter en genomsnittlig uppföljningsperiod på 3,9 år visade det sig att 444 kvinnor hade avlidit till följd av sin bröstcancer medan 534 drabbats av recidiv. Det visade sig då att ett högt intag av sojaprodukter var korrelerat med både minskad dödlighet och minskad recidivrisk. Bland de kvinnor som återfanns i den fjärdedel som åt mest av sojaprodukter var dödligheten 29 procent lägre än hos den fjärdedel som åt minst. När det gäller risken att drabbas av återfall i sjukdomen var risken minskad med 32 procent hos den fjärdedel av gruppen som åt mest av sojaprodukter. Vissa av kvinnorna behandlades med tamoxifen, men även bland dessa såg man ett liknande mönster där hög konsumtion av sojarik mat var korrelerad med hög överlevnad och minskad risk för recidiv.
Författarna understryker att de inte avråder bröstcancerdrabbade från att ta tamoxifen och att preparatet inte kan ersättas med sojarik kost.

Kopplingen mellan sojaprodukter och bröstcancer är ett omdebatterat ämne. Soja innehåller isoflavoner, som kan binda till östrogenreceptorn. Vid sidan av påverkan via östrogenreceptorn finns ett antal andra olika potentiella mekanismer genom vilka soja och isoflavoner skulle kunna påverka malignitetsrisken. Till dessa hör inhibering av dels enzymerna DNA topoisomeras I och II, dels ett antal proteaser och tyrosinkinaser. Dessutom har det hävdats att isoflavoner skulle kunna påverka angiogenesen.
Försäljare av sojatillskott har ivrigt försökt marknadsföra dessa mekanismer trots att fältet ännu är högst otillräckligt utrett vetenskapligt. Vid sidan av soja är ärtor och bönor exempel på kost som innehåller isoflavoner.