När det gäller alkohol- och opiatberoende har flera nya preparat och behandlingsstrategier presenterats under senare år, men när det gäller kokainmissbruk är den farmakologiska arsenalen tunn. Flera intressanta preparat är dock under utveckling, konstaterar JAMA, som gjort en sammanställning av forskningsläget.

Ett sådant intressant spår är vaccin mot kokain. Grundprincipen är att vaccination leder till antikroppsproduktion. Antikropparna binder till kokainmolekylen, som inte kan passera blod–hjärnbarriären och därmed blir verkningslös. Prekliniska försök på råtta har haft ett gott utfall. Mer intressant är dock att nyligen publicerade kliniska försök på 115 missbrukare visat att vaccinerade individer klarade av att bryta sitt missbruk oftare än icke-vaccinerade. Svårigheten är dock att skapa ett vaccin som är tillräckligt effektivt när det gäller att skapa en kraftfull antikroppsproduktion mot kokainmolekylen. Kokain utövar som bekant sin centralstimulerande effekt genom att hämma återupptaget av dopamin.
Mycket av de senaste årens forskning har fokuserat på glutaminerga bansy­stems roll i missbruksutvecklingen. Preparatet N-acetylcystein (NAC), som har prövats vid bl a cystisk fibros, kommer inom kort att prövas i en klinisk fas III-studie mot kokainberoende. Verkningsmekanismen tros vara just påverkan på glutaminerga bansystem. Det har nyligen visats att NAC normaliserar glutaminerg signalering mellan prefrontala kortex och nucleus accumbens. En annan oväntad läkemedelskandidat mot kokainberoende, som också tros verka genom normalisering (i detta fall sänkning) av glutamatnivåerna, är ce­fa­lo­sporinet ceftriaxon, som prövats i djurstudier med lovande resultat.
Kokain har länge betraktats som en drog för välbeställda missbrukare då den är dyr på den svarta marknaden. Priset har fallit under senare år, vilket resulterat i att användningen har ökat. Enligt den amerikanska organisationen National Institute on Drug Abuse finns det 2,7 miljoner människor i USA som är beroende av kokain, vilket motsvarar 1 procent av landets befolkning. Samma organisation uppskattar att 35 miljoner amerikaner, fler än var tionde invånare, har prövat kokain vid något tillfälle.