En grupp amerikanska forskare har identifierat en gen på kromosom 1 som kan kopplas till barnastma. Rönen presenteras i tidskriften New England Journal of Medicine.
Författarna har utgått från 793 barn med barnastma och 1 988 friska kontroller. Resultaten har sedan verifierats i ytterligare två material med 2 400 europeiska barn och 3 700 barn av afroamerikanskt ursprung. Samtliga barn med astma hade moderat till svår astma. En komplett s k genome-wide association (GWA)-analys av genomet visade att åtta enbaspolymorfier på kromosom 1, närmare bestämt vid 1q31, förekom oftare hos barn med astma än hos friska barn. Regionen omfattar genen DENND1B, som kodar för ett protein med samma namn och som uttrycks av bl a dendritiska celler och T-lymfocyter av typen naturliga mördarceller.
DENND1B kan binda till TNFα-re­cep­torn och påverkar utsläppet av cytokiner. Det är genom just denna mekanism som författarna tror att risken för astma påverkas av proteinet. Vid sidan av regionen på kromosom 1 fann forskarna även att enbaspolymorfier inom en region på kromosom 17 var vanligare bland barn med astma. Regionen på kromosom 17 rymmer genen ORMDL3, som sedan 2007 kopplats till ökad risk för barnastma. Dessa resultat replikerades således i den aktuella studien, som dessutom fann en ny kandidatgen i DENND1B.