Män som nyligen diagnostiserats med prostatacancer löper ökad risk både att suicidera och att dö till följd av kardiovaskulär sjukdom. Det visar en omfattande svensk registerstudie som presenteras i tidskriften PLoS Medicine.

Studien har gjorts på ett material med närmare 170 000 svenska män som alla under perioden 1961–2004 diagnostiserats med prostatacancer. Med hjälp av register har man tittat på vad som hände de drabbade tiden efter diagnos. Det visade sig då att under den vecka som följde efter diagnosen var risken för suicid ökad med åtta gånger jämfört med risken för jämnåriga kontroller som inte fått en cancerdiagnos. Tittar man på det första året efter prostatacancerdiagnosen noteras att suicidrisken var ungefär tre gånger hög­re.

Risken att dö till följd av kardiovaskulär sjukdom var hela elva gånger högre veckan efter cancerdiagnosen, medan det efter ett år var dubbelt så vanligt att cancerdrabbade avlidit till följd av en kardiovaskulär sjukdom. Värt att notera är dock att den ökade risken att dö till följd av kardiovaskulär sjukdom var betydligt mer markerad före år 1987, efter 1987 var sambandet mer blygsamt. Visserligen var risken att dö till följd av kardiovaskulär sjukdom nästan tre gånger så hög under veckan efter en prostatacancerdiagnos under perioden efter 1987, men tittar man på hela tolvmånadersperioden efter en cancerdiagnos var riskökningen mycket blygsam efter 1987.

Vad dessa skillnader före och efter 1987 beror på är oklart. Författarna lyfter fram det faktum att sedan 1987 har vården vid kardiovaskulär sjukdom förbättrats väsentligt, dessutom har synen på prostatacancer förändrats – två potentiellt bidragande faktorer. Intressant är också att risken både för suicid och för att dö till följd av kardiovaskulär sjukdom ökade mest hos yngre män (under 54 års ålder) som fått en prostatacancerdiagnos. Såväl den ökade suicidrisken som risken att drabbas av kardiovaskulär sjukdom efter att ha fått en cancerdiagnos tros bero på den kraftiga psykiska påfrestning som följer av sjukdomsbeskedet.