Rökare som drabbas av lungcancer förbättrar cancerprognosen markant om de slutar röka – detta enligt forskare från Storbritannien, som presenterar sina rön i tidskriften BMJ.
Det rör sig om en metaanalys i vilken tio studier har inkluderats. Studierna innehåller uppgifter kring sambandet mellan rökstopp efter att patienten fått en lungcancerdiagnos och överlevnad. Med hjälp av en statistisk modell har författarna räknat på effekterna avseende överlevnad av att sluta röka.

Resultaten är anmärkningsvärda. Tittar man på patienter med icke-småcellig lungcancer i tidigt stadium (early
stage) som slutade röka i samband med diagnos så noteras att överlevnaden var högre än för cancerdrabbade som fortsatte att röka, och det rör sig om markanta skillnader. Femårsöverlevnaden för en 65-årig rökare som diagnostiseras med en icke-småcellig lungcancer i tidigt stadium beräknas till 70 procent bland dem som slutar röka i samband med diagnosen. Det ska jämföras med 33 procents femårsöverlevnad för dem som fortsatte att röka. Även vid småcellig lungcancer noteras förbättrad överlevnad i samma nivå som vid icke-småcellig lungcancer hos dem som slutar röka. Femårsöverlevnaden vid småcellig lungcancer uppgick till 29 procent bland patienterna som fortsatte att röka, vilket ska jämföras med 63 procent bland patienterna som fimpade.
En intressant fråga är om sjukdomsprogressionen bromsas av rökstoppet eller om det i stället är så att rökare som slutar röka i mindre utsträckning avlider till följd av andra orsaker än sin cancer, t ex kardiovaskulär sjukdom. Författarna konstaterar att den ökade överlevnaden främst tycks bero på att den cancerspecifika mortaliteten faller bland dem som slutar röka.
Rökning är den klart tyngst vägande riskfaktorn för lungcancer. Författarna konstaterar att de markanta skillnaderna i överlevnad som noterats motiverar att rökare som får lungcancer diagnostiserad erbjuds rökavvänjningsprogram. Att sluta röka är givetvis ofta besvärligt, och många patienter med lungcancer struntar i att försöka sluta röka efter att ha fått sin diagnos då de inte tror att det spelar någon roll och att rökstopp inte kan påverka prognosen. Det är alltså felaktigt. Enkelt uttryckt kan man sammanfatta studien med att det aldrig är för sent att sluta röka, inte ens om man drabbats av lungcancer.