Den amerikanska fetmaepidemin tycks ha bromsat in något men ligger fortfarande på en skyhög nivå. Det visar en studie som presenteras i JAMA.
Den kraftiga ökningen av amerikanernas vikt började i slutet av 1970-talet efter att dessförinnan ha legat på en ganska jämn nivå under ett par decennier. Alltsedan slutet av 1970-talet har utvecklingen varit närmast explo­sions­artad med en ständigt stigande viktkurva. Men nu tycks alltså ökningen ha bromsat in något. Den tycks ha parkerat sig på en hög nivå, någon markant viktminskning är det inte fråga om.

Studien bygger på uppgifter från 5 555 män och kvinnor över 20 års ålder som ingår i National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES), vilket utgör ett representativt urval av alla amerikaner. Med hjälp av NHANES har man alltsedan början av 1960-talet följt amerikanernas eskalerande problem med övervikt. Den nu aktuella undersökningen gjordes under 2007 och 2008, och det noteras att 33,8 procent av individerna, 32,5 procent av männen och 35,5 procent av kvinnorna, uppfyllde kriterierna för fetma, alltså BMI ≥30. Slår man samman fetma med övervikt, vilket således inkluderar alla med ett BMI ≥25, så uppfyller 68,0 procent detta, 72,3 procent av männen och 64,1 procent av kvinnorna.
Men trots de oerhörda siffrorna har ökningen, som nämnts, faktiskt bromsat in jämfört med mätningar gjorda kring sekelskiftet. Tittar man på kvinnor noteras ingen statistiskt säkerställd skillnad vad gäller övervikt under perioden 1999–2008. För män noteras en något stigande trend sett över hela tioårsperioden, men ser man på tidsperioden 2003–2008 noteras inga statistiskt säkerställda skillnader – således en liten ljuspunkt inom ett område där vi under decennier överösts med larmrapporter. Värt att understryka är dock att studien visar att det ännu inte går att tala om någon minskning av amerikanernas medelvikt. Det faktum att två av tre amerikaner fortfarande faller inom definitionen för övervikt är givetvis anmärkningsvärt. Att övervikts- och fetmarelaterade komplikationer kommer att ställa enorma krav på amerikansk sjukvård kommande decennier står utom allt tvivel.