Att röka pipa och cigarr kan te sig mindre farligt än att röka cigaretter. Icke desto mindre kan även dessa former av rökning kopplas till försämrad lungfunktion, visar en stor amerikansk studie. Under de senaste årtiondena har cigarettrökningen minskat i USA. Pip- och cigarrökningen har dock ökat, delvis på grund av att den uppfattas som mindre skadlig. Visserligen har varken pipor eller cigarrer filter, men användarna brukar ange lägre eller ingen frekvens av halsbloss. Det har därför diskuterats hur mycket tobaksrök som absorberas i lungorna och huruvida exempelvis kroniskt obstruktiv lungsjukdom (KOL) kan uppstå.
En aktuell tvärsnittsstudie har undersökt rökvanor, lungfunktion och livsstilsfaktorer i en stor populationsbaserad kohort. De 3 528 studiedeltagarna var i medeltal 66 år, med jämn könsfördelning och tämligen god hälsa. Ju fler år som man rökt pipa, desto mer försämrades den exspiratoriska volymen under en sekund (FEV1) på spirometri. För cigarrökare sågs ett liknande samband med kvoten mellan FEV1 och forcerad vitalkapacitet (FEV%). Den ökade risken för luftflödesobstruktion kvarstod för både pip- och cigarrökare vare sig de tidigare rökt cigaretter (oddskvot 3,43; 95 procents konfidensintervall, KI, 1,75–6,71) eller inte (oddskvot 2,31; 95 procents KI; 1,04–5,11) vid en jämförelse med dem som aldrig rökt.
Studien begränsas bl a av ett litet antal pip- och cigarrökare, vilket gav lägre statistisk säkerhet i resultaten. Dock var mönstret med försämrad lungfunktion tämligen konsekvent i analyserna. Författarna konstaterar därför att det är dags för läkare att aktivt informera pip- och cigarrökande patienter om risken för KOL och uppmana till rökstopp.