Filantropen Bill Gates donerar ofattbara 10 miljarder dollar, motsvarande drygt 70 miljarder kronor, till vaccination i fattiga länder. Det rapporterar bl a tidskriften Nature. Beskedet om donationen meddelades vid World Economic Forum i schweiziska Davos, och donationen syftar till att under tio år verka för vaccination mot infektionssjukdomar i fattiga länder. Donationen offentliggjordes i samband med att organisationen GAVI (Global alliance for vaccines and immunisation) firade tioårsjubileum.
GAVI är verksamt inom vaccination av människor i tredje världen och finansieras av bl a bidrag från just Bill Gates. Under de gångna tio åren beräknas GAVI ha distribuerat vaccin till 257 miljoner människor. Man har varit mycket framgångsrik bl a när det gäller att sprida vaccin mot hepatit B. Enligt Nature har andelen barn globalt som vaccineras mot hepatit B stigit från 15 procent år 1999 till dagens ca 60 procent. Starkt bidragande till detta är GAVI:s omfattande satsning på att sprida hepatit B-vaccin i fattiga länder.
Microsoftgrundaren Bill Gates brukar anges som världens rikaste person och har redan skänkt närmare 5 miljarder dollar till vaccination i tredje världen. Nu kommer alltså ett nytt tillskott på det dubbla, som ska användas under det kommande decenniet, ett decennium som Gates flera gånger kallat för »vaccinets decennium«. Att pengarna kan komma att göra nytta inser man då man tittar på beräkningar från Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health i Baltimore. Där har forskare prognostiserat att närmare 9 miljoner människors liv kan komma att räddas till följd av donationen.