Patienter med cancer i matstrupe eller magsäck har en allmänt dålig prognos och måste som regel genomgå en svår operation för att eventuellt kunna botas. Patienterna påverkas ofta starkt negativt i sin livskvalitet och besväras av flertalet symtom efter den kirurgiska behandlingen.
Det är tänkbart att patienterna, medvetet eller omedvetet, kan känna av ett återfall av sjukdomen i form av att livskvaliteten försämras innan kliniska undersökningar visar detta. Därför genomfördes en studie av huruvida mätningar av livskvalitet hos patienter med cancer i matstrupe eller magsäck kan förutsäga överlevnaden.

En validerad enkät användes för att mäta den självskattade livskvaliteten hos 132 patienter med matstrups- eller magsäckscancer. Enkäten mätte sex funktionella aspekter av hälsa och åtta vanligt förekommande symtom hos cancerpatienter. Patienterna följdes i upp till fem år med avseende på överlevnad. I analyserna togs hänsyn till faktorer som ålder, kön, aktivitetsförmåga, tumörstadium och tumörlokalisation.
Resultaten visade att patienter som upplever att de har kännbart mer andnöd före behandlingen än andra patienter har 18 procent sämre chans till överlevnad. Återhämtning fysiskt i efterförloppet jämfört med före behandlingen var associerad med 15 procent bättre överlevnad, medan kännbar försämring av trötthet eller smärta efter behandlingen på motsvarande sätt innebar 16 respektive 20 procent sämre chans till överlevnad.
En förklaring till detta kan vara att patienten kan känna av återfall av tumören innan det kan fastställas med undersökningar i sjukvården. Om patienten själv upplever dålig återhämtning av sin livskvalitet och försämring av symtomen bör detta stimulera till vidare utredning och mer intensifierad uppföljning.