Tidigt födda barn som vårdas på särskilda familjeavdelningar, där föräldrarna kan bo tillsammans med barnet under hela vårdtiden, kan lämna sjukhuset snabbare än barn som vårdas på en vanlig neonatalavdelning. Effekten på vårdtidens längd är störst för de mycket underburna barnen, och föräldrarnas närvaro tycks ha stor betydelse redan i början av barnen vårdtid. Detta visar en ny studie som genomförts på neonatalenheterna på Sachsska barnsjukhuset och Danderyds sjukhus i Stockholm.
Effekten av familjevård (att föräldrarna får bo med barnet på vårdavdelningen) studerades i en randomiserad studie. Totalt 366 barn födda före graviditetsvecka 37 fördelades slumpmässigt till familjevård eller till vanlig neonatalvård. En jämförelse av de båda vårdformerna visade att de barn som fått familjevård lämnade sjukhuset i genomsnitt 5 dygn tidigare. När det gäller de minsta barnen, födda före vecka 30, var skillnaden 10 dygn. Andelen barn som behövde någon form av andningsstöd under vårdtiden var också betydligt lägre bland de familjevårdade barnen. Barnen på familjevårdsavdelningen uppvisade också mindre risk för måttlig till svår bronkopulmonell dysplasi; i övrigt noterades ingen skillnad när det gällde barnens sjuklighet under vårdtiden.
Även om allt fler föräldrar vill vara delaktiga när barnen vårdas på sjukhus saknas det fortfarande kunskap om betydelsen av detta. Miljön på en neonatalavdelning med mycket apparater och teknisk utrustning är ofta påfrestande för både föräldrar och barn. Tidigare forskning har visat att det kan vara svårt att skydda de omogna barnen från yttre faktorer som orsakar negativa stressreaktioner. Stödet från en föräl­der kan göra att barnet klarar det bättre.