En svenskutvecklad läkemedelskandidat har i en färsk fas 2-studie visats sänka LDL-kolesterol hos statinbehandlade patienter med hyperlipidemi som inte svarar adekvat på sin statinbehandling. Rönen presenteras i New England Journal of Medicine.
Preparatet, som går under namnet KB2115 eller eprotirom, hör till klassen tyreoideahormonanaloger. Studien inkluderar 189 patienter som behandlats med atorvastatin eller simvastatin med otillräcklig effekt. Dessa har lottats till behandling med KB2115 i tre olika doser (25, 50 och 100 milligram) alternativt placebo. Vid sidan av detta har samtliga patienter fortsatt statinbehandlingen parallellt.
Primärt effektmått har varit sänkning av LDL-kolesterol. Man har också tittat på apolipoprotein B och triglycerider. Efter tolv veckor visade det sig att LDL-kolesterol sjönk från 3,6 mmol per liter till 2,9, 2,6 respektive 2,4 mmol per liter för patienter som fått eprotirom i doserna 25, 50 respektive 100 mg. För placebobehandlade sjönk LDL-kolesterol till 3,3 mmol per liter. Som mest rör det sig således om en 30-procentig sänkning av LDL-kolesterol. Liknande procentuella sänkningar noterades för triglycerider och apolipoprotein B.
Att det rör sig om en tyreoideahormonanalog gör att särskilt kardiovaskulära biverkningar är något som man, utifrån tyreoideahormonets naturliga funktion, kan misstänka och således bör undersöka noga. Några allvarligare biverkningar har emellertid inte rapporterats. Studien är dock mycket kort, bara tolv veckor. Den behöver kompletteras med betydligt längre undersökningar på fler patienter innan man kan dra tillräckligt starka slutsatser kring preparatets effektivitet och säkerhet.