Att ta 1 000 mg acetylsalicylsyra (ASA) som engångsdos kan vara ett effektivt alternativ om man har migränhuvudvärk. Det har man inom Cochranesamarbetet kommit fram till efter att ha sammanställt evidensen inom fältet.
Man har med hjälp av databaserna Cochrane Central, Medline, Embase och Oxford Pain Relief Database plockat fram 13 studier som man tycker håller måttet. Dessa omfattar sammantaget 4 222 deltagare med migrän, samtliga över 18 års ålder. Patienterna har i samtliga studier själva graderat sin smärta enligt en fyra- eller femgradig skala före och efter att ha tagit farmaka mot mi­gränhuvudvärk.

Det sammanslagna resultatet visar att en engångsdos ASA på mellan 900 och 1 000 mg inom två timmar efter symtomdebut gav god effekt hos en klar majoritet av patienterna. 25 procent av de drabbade uppgav att smärtan försvann efter att initialt ha klassats som moderat eller svår innan de tog medicinen. Ytterligare 50 procent uppgav att smärtan klingade av och kunde klassificeras som lindrig från att ha debuterat som moderat eller svår.
Om ASA togs tillsammans med dop­aminreceptorblockeraren metoklopramid (t ex Primperan) gav det särskilt god effekt. Kombinationen gav i princip samma effekt som serotoninagonisten sumatriptan i dosen 50 mg. ASA och metoklopramid i kombination var dock inte lika effektivt som sumatriptan i dosen 100 mg.
Migränprevalensen bland vuxna är enligt Cochranesamarbetet 12 procent. Siffran är högre hos kvinnor, 18 procent, medan prevalensen hos män är 6 procent. Acetylsalicylsyra används som bekant ofta mot migrän, och i många länder är ASA i praktiken det enda tillgängliga läkemedlet för migrändrabbade. Detta i kombination med den mycket höga prevalensen gör att effektiviteten av ASA mot migrän är ett relevant fält att analysera, konstaterar Cochrane.