En studie publicerad i Bipolar Disorders visar att patienter med bipolär sjukdom kan ha speciella mikroskopiska strukturer i spinalväts­kan. 56 patienter med bipolär sjukdom, 31 med typ 1 och 25 med typ 2, jämfördes med 20 kontroller. Svepelektron­mik­roskopi (SEM) av filtrerad spinalvätska undersöktes: 0,2 ml från de förs­ta 0,6 ml och 0,2 ml från de följande 12 ml. De mikroskopiska strukturernas mängd och utseende bedömdes av två oberoende forskare. Vid SEM-undersökningen av spinalvätskan hade 45 av 56 patienter morfologiska strukturer i den första spinalvätskeportionen. SEM-bilden visade trådformade och/eller sfäriska mönster. I kontrollgruppen observerades inga partiklar i spinalvätskan.

Strukturerna i spinalvätskan har inte beskrivits tidigare vid bipolär sjukdom. Hypotetiskt kan mängden SEM-strukturer i spinalvätskan korrelera med graden av pågående sjukdomsprocess i det centrala nervsystemet hos patienter med bipolär sjukdom.
Förekomsten av strukturerna i spinalvätskan kan avspegla avvikelser i den extracellulära vävnaden i hjärnan som kan störa signalerna mellan celler och synapser. Enligt vår hypotes kan en sådan skada i den extracellulära vävnaden bero på en tidigare eller aktuell infektion eller en autoimmun process.

Resultaten av SEM-undersökningarna är potentiellt intressanta vid utredning av etiologiska faktorer vid bipolär sjukdom. Patienterna undersöks också med neuropsykologiska test, magnetkamera och analys av peptider och immunparametrar i spinalvätskan, i syfte att utskilja diagnostiska undergrupper som kan behöva specifik behandling. Karakteriseringen av förändringarna i spinalvätskan kan öka förståelsen av den bipolära sjukdomens orsaker och ge möjlighet att följa för­ändringar i sjukdomsprocessen i såväl depressiva som ma­niska faser.


Svepelektronmikroskopisk (SEM) bild av spinalvätska från en patient med bipolär sjukdom (den vita linjen = 10 µm). SEM-bilden innehåller många sfäriska partiklar (röda) och trådformade strukturer (gröna), till skillnad från de SEM-bilder vi tidigare studerat hos patienter med schzofreni.