Oxidativ stress orsakad av fria syreradikaler tros bidra till utvecklingen av preeklampsi, och det har därför hävdats att tillskott av de antioxiderande vitaminerna C och E skulle kunna förebygga detta. Men nu visar en studie som presenteras i tidskriften New England Journal of Medicine att vitamintillskotten inte har någon förebyggande effekt mot preeklampsi.

Författarna har utgått från ett omfattande material: 10 154 friska förstfö­ders­kor har lottats till två grupper. En gavs tillskott av vitamin C (1 000 mg per dag) och vitamin E (400 IU per dag). Den andra gruppen gavs placebo. Tillskotten började ges mellan vecka 9 och 16 och gavs sedan varje dag fram till förlossningen. Det visade sig att pre­eklampsi inte var vanligare i placebogruppen. I stället förekom det något oftare bland kvinnorna som fick vitamintillskott. 7,2 procent av kvinnorna som fick vitaminer utvecklade pre­eklampsi, vilket ska jämföras med 6,7 procent av kontrollerna. Skillnaden mellan grup­perna är dock inte statistiskt signifikant. Inte heller när det gäller andra graviditetsrelaterade komplikationer, såsom proteinuri, miss­fall eller diabetes, noterades några skillnader mellan grupperna.
Författarna konstaterar att det inte finns något belägg för att tillskott av vitamin C eller E skulle skydda mot preeklampsi. De betonar i en kommentar till artikeln att det är vanligt att amerikanska läkare förskriver multivitaminpreparat till gravida kvinnor. I storleksordningen 2–4 procent av alla gravida kvinnor drabbas av preeklampsi. Orsaken till tillståndet är inte helt klarlagd.