I tidskriften Lancet presenteras en omfattande studie i vilken författarna tittat på om tillskott av A-vitamin till gravida kvinnor kan påverka mödradödlighet.
A-vitaminbrist är inte ovanlig i fattiga länder, och studien har gjorts i Ghana under åren 2000 till 2008. Kvinnor i åldrarna 15 till 45 år har givits tillskott av A-vitamin alternativt placebo. Det rör sig om ett stort material. Totalt har 207 781 kvinnor ingått. Av dessa gavs 104 484 kvinnor A-vitamintillskott en gång per vecka i en dos motsvarande 25 000 IU retinolekvivalenter. Övriga 103 297 kvinnor gavs placebo. Kvinnorna fick sina tillskott var fjärde vecka, och då insamlades även annan information, såsom om de var gravida, hade fött barn eller avlidit. Deltagarna följdes under i genomsnitt 32 månader.

Totalt noterades 39 601 graviditeter bland de kvinnor som fick A-vitamintillskott under den tid studien pågick. 138 av dessa kvinnor avled i graviditetsrelaterade komplikationer. I placebogruppen noterades 39 234 graviditeter, där avled 148 kvinnor. Skillnaderna är inte statistiskt signifikanta, varför författarna konstaterar att tillskott av A-vitamin inte tycks påverka mödradödlighet. Inte heller när det gäller överlevnad för barnen noterades några statistiskt säkerställda skillnader mellan grupperna.

Studien ska ses mot bakgrund av en undersökning gjord i Nepal som, även den, publicerats i Lancet. Denna visade att A-vitamintillskott resulterade i kraftigt sänkt mödradödlighet. De resultaten har således inte verifierats i den nu aktuella studien.