Att ge en engångsdos av D-vitamin inför vintern till kvinnor över 70 års ålder minskar inte risken för fall och frakturer, tvärtom tycks både fall- och frakturrisken öka; detta enligt en studie presenterad i JAMA.
Studien bygger på 2 256 kvinnor över 70 års ålder som lottades till en årlig engångsinjektion av vitamin D (500 000 IE kolekalciferol) eller placebo. Injektionerna gavs en gång per år i 3–5 år. Författarna har följt förekomsten av fall och frakturer genom telefonintervjuer, och samtliga frakturer har verifierats radiologiskt. Det visade sig, något oväntat, att kvinnor som fått D-vitamin föll oftare än kvinnor i placebogruppen.
I D-vitamingruppen note­ra­des 83,4 fall/100 personår, vilket ska jämföras med 72,7 fall i placebogruppen. Det ger en incidenskvot på 1,15, dvs 15 procent fler fall i D-vitamingruppen (95 pro­cents konfidensintervall, KI, 1,02–1,30; P = 0,03). Kvinnor som tog D-vitamintillskott drabbades också av fler frakturer. Totalt noterades 171 frakturer i D-vitamingruppen (motsvarande 4,9 frak­turer/100 personår), vilket ska jämföras med 135 i placebogruppen (3,9 frakturer/100 personår). Uttryckt som incidenskvot blir det 1,26 med ett 95 procents KI på 1,02–1,30; P = 0,03.
Tidigare publicerade studier har visat att dagliga D-vitamintillskott tycks minska risken för frakturer, men det finns även studier som visat att tillskotten inte har effekt. Den aktuella undersökningen visar att en engångsdos tycks kunna vara skadlig. Orsaken till detta är inte känd, skriver författarna, som understryker att engångsdoser av D-vitamin ska undvikas, i alla fall till kvinnor som inte löper kraftig brist på D-vitamin. Bakgrunden till att D-vitamintillskottet gavs som engångsdos är att följsamheten ofta är dålig när det gäller tillskott som ska ges dagligen. Författarnas tes var således att man skulle kunna minska fall och frakturrisken med en engångsadministration, men de förhoppningarna kom rejält på skam.