Under 2008 avled 8,8 miljoner barn under 5 års ålder. Infektionssjukdomar orsakade mer än två av tre dödsfall. Det visar en sammanställning presenterad i Lancet. Författarna har gjort en omfattande analys av barnadödlighet världen över. Studien har finansierats av WHO, Unicef och Bill and Melinda Gates Foun­dation. Författarna har inhämtat uppgifter som rör 193 länder, där­ibland Indien och Kina.

Vanligaste dödsorsak är, som nämnts, infektionssjukdomar: 5,97 miljoner avlidna barn under 5 år, vilket motsvarar 68 procent av alla dödsfall i ålderskategorin. Av de barn som dör i en infektion avlider närmare hälften i pneumoni (1,575 miljoner dödsfall) eller diarré (1,336 miljoner dödsfall). Malaria beräknas döda 732 000 barn per år. Hela 3,575 miljoner av de döda är nyfödda (0–27 dagar gamla) som dött i komplikationer relaterade till graviditet och förlossning, såsom asfyxi och sepsis.

De geografiska skillnaderna är ofattbara. Afrika sticker ut med 4,2 miljoner dödsfall, följt av Sydostasien med 2,4 miljoner. I Afrika står HIV och malaria för en oproportionerligt hög andel dödsfall jämfört med övriga kontinenter. Fem länder står för nästan hälften av alla dödsfall. I Indien, Kina, Nigeria, Kongo och Pakistan dog 4,3 miljoner barn år 2008, vilket utgör 49 procent av världens alla dödsfall inom ålderskategorin. Tittar man på höginkomstländer som USA, Kanada, Europa och Japan står de tillsammans för 1 procent av alla dödsfall bland barn under 5 år.

Värt att notera är att Storbritannien är det land i Europa där flest barn under 5 år avled. Totalt avled 4 324 barn i landet, som har 61 miljoner invånare. Detta är fler dödsfall än i både Tyskland och Frankrike, som har fler invånare.
Det fjärde s k millenniemålet innebär att barnadödligheten ska minskas med två tredjedelar mellan åren 1990 och 2015. För att det ska vara möjligt att uppnå krävs att man inriktar sig särskilt på spädbarnsdödligheten, skriver författarna.