En amerikansk studie presenterad i JAMA visar att individer som får i sig mycket tillsatt socker i kosten har sämre lipidstatus överlag. Författarna har utgått från materialet NHANES (Na­tional health and nutrition examination study), som omfattar 6 113 vuxna individer från USA. Man har haft tillgång till individernas kosthållning och tittat på hur stor andel av de kalorier som re­spektive individ får i sig per dag som kommer från tillsatt socker. Detta har definierats som sötningsämnen som tillsätts när maten processas eller till­lagats. Det omfattar inte naturligt socker i t ex frukt eller juice.

Deltagarna har delats upp i fem grupper: en grupp där mindre än 5 procent av de dagliga kalorierna kom från tillsatt socker och tre grupper där andelen var 5 till <10 procent, 10 till <17,5 procent re­spektive 17,5 till <25 procent samt en femte grupp som fick i sig minst 25 procent av det dagliga kaloriintaget via tillsatt socker. I genomsnitt fick deltagarna i sig 15,8 procent av de dagliga kalorierna via socker. Värt att nämna är att individer i gruppen med högst sockerkonsumtion dagligen i genomsnitt fick i sig vad som motsvarar 46 teskedar rent socker. Det ska jämföras med snittet på 3 teskedar för gruppen som fick i sig mindre än 5 procent av kalorierna genom tillsatt socker. När författarna tittade på lipidstatus noterades intressanta samband. Det visade sig nämligen att andelen av de dagliga kalorier som deltagarna fick i sig genom tillsatt socker var korrelerad med lipidstatus: ju mer kalorier via socker, desto sämre lipidstatus. HDL-kolesterol noterades lägre i grupperna som fick i sig en relativt hög andel kalorier via tillsatt socker, medan LDL-kolesterol och triglycerider var högre i dessa grupper. I gruppen med under 5 procent av de dagliga kalorierna från tillsatt socker noterades t ex LDL-kolesterol på 3,00 mmol/l. I övriga grupper noterades ett stigande samband då LDL-kolesterol var 2,97, 3,05, 3,13 re­spektive 3,18 mmol/l. För HDL-kolesterol noterades värden på 1,50, 1,49, 1,37, 1,32 och 1,22 mg/dl i re­spektive grupp, alltså en fallande trend. Sambandet är statistiskt signifikant. Detta är således ännu en anledning att vara mycket försiktig med att få i sig alltför mycket energi genom tillsatt socker, konstaterar författarna.