I en studie som nyligen publicerades i Pediatrics fann tyska forskare att barn med celiaki (glutenintolerans) oftare var födda med kejsarsnitt än friska barn. Ingen ökad förekomst av kejsarsnitt sågs hos barn med inflammatorisk tarmsjukdom. Studien genomfördes mot bakgrund av att gastrointestinala sjukdomar och kejsarsnitt ökat i frekvens de senaste decennierna, och kejsarsnitt har i studier visat sig påverka den bakteriella tarmfloran hos barn.
I denna retrospektiva fall–kontrollstudie distribuerades enkäter till 54 sjukhus i Tyskland. Data rörande bl a barnets ålder, kön, eventuell tarmsjukdom och förlossningsmetod samlades in. Barnen delades in i fem grupper: ulcerös kolit (n = 169), Crohns sjukdom (n = 374), celiaki (n = 123), barn som sökt för andra gastrointestinala åkommor (n = 125) och barn utan gastrointestinal sjukdom (kontrollgrupp, n = 743) (sökt på t ex tandläkar- eller ögonmottagning).
Studien omfattade totalt 1 534 barn. I kontrollgruppen var 17,2 procent förlösta med kejsarsnitt. Bland barn med celiaki var signifikant fler förlösta med kejsarsnitt (27,5 procent; oddskvot 1,83; 95 procents konfidensintervall 1,18–2,85). Författarna föreslår att förändrade förutsättningar för tarmfloran postnatalt skulle kunna förklara associationen mellan kejsarsnitt och celiaki. Celiaki är en vanlig sjukdom med en uttalad genetisk komponent. Mödrarnas eventuella gastrointestinala sjukdomar har man inte tagit hänsyn till. Denna studie är den första som påvisar en association mellan kejsarsnitt och senare celiaki.
Ytterligare ett intressant fynd är att studien inte visar på någon koppling mellan amningslängd och celiaki. Det är i linje med fynd av vår forskargrupp, vilka publicerades tidigare i år [Pediatrics. 2010;125(3):e530-6].
Publicerad:
Läkartidningen 29/2010
Lakartidningen.se