I Nature Medicine presenteras en lovande amerikansk studie kring ett vaccin mot bröstcancer. Det rör sig om ett profylaktiskt vaccin, men till skillnad från de två profylaktiska cancervacciner som finns i dag, mot lever- och cervixcancer, riktar man inte in sig mot ett antigen på ett virus. I stället är målet ett protein som uttrycks både i tumörceller och normalt i bröstväv.

Proteinet i fråga är α-laktalbumin, som uttrycks i en stor andel brösttumörer. Proteinet uttrycks även i normal bröstväv men bara under laktation. Genmuterade möss som normalt utvecklar bröstcancer har använts som modell för försöken. Vid 8 veckors ålder gavs sex djur vaccinet och sex djur placebo. Vid 10 månaders ålder hade alla djur i placebogruppen drabbats av bröstcancer. Inget av djuren som fått vaccinet utvecklade bröstcancer. Det rör sig givetvis om prematura resultat, som måste verifieras i ytterligare försök, både prekliniskt och i försök på människor.

Studien är intressant på ett principiellt plan då man vaccinerat mot ett protein som överuttrycks i tumörer och också i frisk vävnad, men endast vid vissa specifika betingelser som kan undvikas, i detta fall laktation. Därigenom undviker man en autoimmun reaktion till följd av vaccination mot ett kropps­eget protein. Tanken är att vaccinet ska ges till kvinnor i 40-årsåldern, då sannolikheten att hon blir gravid är låg, vilket även innebär att risken för laktation är låg.