I Sverige görs årligen flera tusen operationer med inläggning av perkutan endoskopisk gastrostomi (PEG) för nutritionstillförsel, och operationen blir allt vanligare. Ett betydande problem med inläggning av PEG är den stora infektionsrisken, varför antibiotikaprofylax rekommenderas.

Den nuvarande profylaxrutinen innebär intravenös tillförsel av bredspektrumantibiotika, oftast en cefalosporin, före ingreppet. Det finns emellertid flera nackdelar med denna strategi: Antibiotika ges i onödan när PEG av olika skäl inte kan läggas in, administration vid en annan enhet än den där PEG läggs in innebär risk för över- eller underbehandling, behov av intravenös tillförsel och resistensproblematik vid ensidig användning av cefalosporiner.

En ny strategi för antibiotikaprofylax vid PEG har därför testats i en randomiserad och blindad klinisk prövning vid Karolinska institutet och Karolinska universitetssjukhuset.
Studien har gjorts på 234 patienter mellan åren 2005 och 2009, där den nya strategin med 20 ml lösning av Bactrim (sulfametoxazol och trimetoprim) givet direkt i magsäcken via den just inlagda PEG-katetern har jämförts med standardbehandling med 1,5 g Zinacef (cefuroxim) givet intravenöst en timme före ingreppet.

Resultaten visar att 10 (8,6 procent) patienter som fått Bactrim och 14 (11,9 procent) patienter som behandlats med Zinacef fick infektion runt PEG-katetern inom två veckor, enligt klinisk bedömning i kombination med objektiva mätningar av infektionsprov och bakterieodlingar. Bactrim givet efter ingreppet var således minst lika effektivt som infektionsprofylax som Zinacef.
Det finns ingen anledning för sjukhusen att använda den gamla metoden, eftersom den nya både är lättare att administrera, är upp till 20 gånger billigare och har längre biologisk effekt och bättre resistensmönster. Risken för allergi är liten på grund av engångsdosförfarandet. Inga allergiska reaktioner uppkom heller i studien.