Risken för djup ven­trombos (DVT) och lungemboli (LE) är 2,5 respektive 2 gånger högre hos män som fått hormonell behandling för pros­tatacancer än hos normalbefolkningen. Detta är ett nyckelfynd i en studie som nyligen publicerats i Lancet Oncology. PCBaSe Sweden är en databas grundad på Nationella prostatacancerregistret, som samkörts med åtta and­ra register vid Socialstyrelsen och Statistiska centralbyrån.

Studien grundar sig på 76 600 fall av prostatacancer som diagnostiserats åren 1997–2007, varav det i 30 642 gavs hormonell behandling direkt efter dia­gnos. Tromboemboliska händelser iden­tifierades i Patientregistret. Totalt förekom sådana i 1 881 fall. Riskökningen var i stort sett lika för de grupper som fått hormonell behandling, utom för dem som behandlats med antiandrogener, för vilka risken inte var lika stor.

Hos män med prostatacancer som behandlats kurativt var ökningen av risken för djup ventrombos 75 procent och för lungemboli 100 procent. Hos de män som från början följts utan aktiv behandling sågs också en riskökning men i mindre utsträckning, 27 procent för djup ventrombos och 57 procent för lungemboli. Genomgående var riskökningen större för yngre män. Inte i någon grupp sågs någon ökning av arteriella tromboser.

Studien var populationsbaserad, och mer än 97 procent av alla män med pros­tatacancer under perioden kunde inkluderas. Studien kunde inte skilja ut den direkta orsaken till ökningen av risken för tromboemboliska händelse, som kan bero på sjukdomen i sig och/eller på den givna behandlingen och selektion till de olika behandlingsgrupperna.

Överlag var riskökningen måttlig i absoluta tal, som högst 2,44 fall/
1 000 personår för djup ven­trombos efter hormonell behandling men mycket högre, 6 fall/1 000 personår, hos män under 65 års ålder. Trots ökningen av risken för trom­boemboliska händelser måste fördelarna med hormonell behandling av avancerad prostatacancer anses överväga, men risken måste beaktas när man startar hormonell behandling.


PCBaSE Swedens uppbyggnad. Från Hagel et al, Scand J Urol Nephrol. 2009;43:342-9.