Att postpartumdepression är relativt vanligt förekommande bland kvinnor känner de flesta till – prevalenssiffrorna varierar mellan 5 och 20 procent beroende på material. En studie som presenteras i JAMA visar att tillståndet är långt ifrån ovanligt bland män.

Författarna har gjort en metaanalys. Med hjälp av databaser som Med­line, Embase och Google Scholar har man identifierat artiklar som publicerats under perioden 1980–2009. I samtliga artiklar har man följt män avseende depression under perioden från graviditetens förs­ta trimester fram till tolv månader efter att barnet fötts. Totalt uppfyllde 43 studier de kriterier som författarna ställt upp. Studierna omfattade totalt 28 004 män.
Det visade sig att depressionsprevalensen låg på i genomsnitt 10,4 procent under perioden från den första trimestern fram till ett år efter förlossning. Det ska jämföras med depressionsprevalensen för män överlag, där författarna anger att 4,8 procent av alla vuxna män uppfyller depressionskriterier någon gång under en given tolvmånadersperiod.
Intressant nog noterades markanta skillnader beroende på när man undersökte om papporna led av depression. Under barnets första tre levnadsmånader var prevalensen 7,7 procent. Men mellan månad tre och sex steg siffran till 25,6 procent. Författarna noterade även en koppling mellan postpartum-depression hos modern och fadern, dvs om mamman drabbades av depressiva besvär ökade risken att även pappan skulle göra det. Vad som också är värt att notera är att prevalensen överlag var högre i amerikanska studier än i material från övriga världen. Läkare och sjukvårdspersonal bör vara medvetna om att även pappor ofta drabbas av portpartumdepression, skriver författarna.