Akut svår lungsvikt, dvs ARDS (acute respiratory distress syndrome) och ALI (acute lung injury), är fortfarande för­ena­de med hög mortalitet, morbiditet och höga kostnader. Mekanisk ventilation korrigerar ofta den arteriella hyp­oxemin men riskerar också att orsaka ventilatorinducerad lungskada. Trots att låga tidalvolymer har minskat både den lungskadande effekten och mortaliteten är mortaliteten vid ARDS fortfarande hög.

Buklägesbehandling optimerar lungrekryteringen och matchningen mellan ventilation och perfusion, vilket leder till förbättrad syresättning hos majoriteten av patienterna. Andra potentiella förbättringar vid buklägesbehandling kan bero på dränage av sekret, minskad överdistension av alveoler, minskning av cyklisk alveolär kollaps och av ventilatorinducerad lungskada. Tidigare har subgruppsanalyser talat för minskad mortalitet hos patienter med den svåraste formen av hypoxi vid buklägesbehandling.
De tio inkluderade studierna i den aktuella metaanalysen omfattade 1 867 patienter behandlade i bukläge. Den primära frågeställningen gällde mortaliteten hos patienter med svår akut hyp­oxisk respirationssvikt definierad som PaO2/FiO2 <100 mm Hg (13 kPa).Mortaliteten bestämdes vid utskrivningen från sjukhuset eller vid längsta tillgängliga uppföljning, liksom durationen av mekanisk ventilation, ventilatorfria dagar till dag 28 och biverkningar. Patienterna som ingick i studierna ventilerades i medeltal i 14 timmar per dygn i bukläge. Sju av studierna avslutades i förtid på grund av att kriterierna uppfyllts eller på grund av svårighet att rekrytera patienter. I fem av studierna användes låga tidalvolymer.Buklägesbehandling minskade signifikant mortaliteten hos patienter med PaO2/FiO2 <100 mm Hg (13 kPa). Elva patienter behövde behandlades för att rädda ett liv. Förbättrad överlevnad konstaterades hos patienterna med den svåraste hypoxin, dvs PaO2/FiO2 <140 mm Hg (20 kPa). Risken för biverkningar var något högre hos de buklägesbehandlade patienterna; bland annat ökade risken för trycksår och tubobstruktion. En pågående studie har som mål att inkludera 500 patienter med PaO2/FiO2 <150 mm Hg och kommer att ge ytterligare information.