I tidskriften New England Journal of Medicine presenteras en lovande fas 3-studie kring antikroppsbehandling mot metastaserat malignt melanom. Studien har bedrivits vid 125 centra i 13 länder och omfattar totalt 676 patienter med metastaserat malignt melanom (stadium III eller IV) som tidigare behandlats med cytostatika alternativt IL-2 med otillräckligt behandlingssvar.

Preparatet i fråga går under namnet ipilimumab, en monoklonal antikropp som verkar antagonistiskt via proteinet CTLA-4. De regulatoriska T-cellerna hämmas därmed, vilket aktiverar övriga delar av immunsystemet att angripa tumören. Deltagarna lottades till tre grupper. En grupp gavs behandling med ipilimumab i injektionsform var tredje vecka. Dosen som gavs var 3 mg per kilo kroppsvikt. En andra grupp gavs ett tumörvaccin vid namn gp100, och en tredje grupp gavs både ipilimumab och gp100. Primärt effektmått utgjordes av dödlighet oavsett orsak.
Det visade sig att medianöverlevnaden bland individer som fått ipilimumab var 10,1 månader, vilket ska jämföras med 6,4 månader i gruppen som fick gp100. Ipilimumab och tumörvaccinet i kombination gav ingen ytterligare fördel; medianöverlevnaden uppgick till 10,0 månader.
Flera av patienterna som behandlades med antikroppen drabbades dock av biverkningar, främst immunrelaterade. I ett antal fall rörde det sig om mycket allvarliga biverkningar, till och med dödsfall. Författarna skriver att behandlade måste övervakas mycket noga och snabbt ges behandling med bl a kortikosteroider vid tecken på biverkningar. Värt att understryka är att studien finansierats av läkemedelsbolagen Bristol-Myers Squibb och Medarex.