Allt fler operationer vid bukaortaaneurysm sker endovaskulärt. Till skillnad från vid öppen kirurgi räcker det att via en kateter i ljumsken föra in en protes för det skadade kärlet. Vilken metod som är bäst är ett kraftigt omdebatterat ämne. I New England Journal of Medicine presenteras en studie kring resultaten av de båda metoderna på lång sikt.

Forskare från Storbritannien publicerar långtidsdata från en randomiserad studie där endovaskulär kirurgi jämförts med öppen kirurgi hos patienter med bukaortaaneurysm på minst 5,5 cm i dia­meter. Totalt ingick 1 252 patienter som opererades mellan 1999 och 2004 vid 37 olika sjukhus i Storbritannien. Dessa lottades till öppen kirurgi (626 patienter) alternativt endovaskulär kir­urgi (626 patienter).
På kort sikt var dödligheten lägre vid endovaskulär operation, och efter en månad hade 4,3 procent av patienterna som opererats öppet avlidit, vilket ska jämföras med 1,8 procent i gruppen som opererats endovaskulärt. Även efter ett halvår syntes skillnader till fördel för den endovaskulära metoden. Men när man tittade på längre sikt jämnades siffrorna ut. Efter fyra år såg det betydligt jämnare ut, och efter åtta år var dödligheten på samma nivå.
Om man sträcker analysen bortom dödlighet noterades att den endovaskulära metoden var förenlig med högre risk för komplikationer och fler ingrepp till följd av detta efter själva operationen. Detta resulterade i att endovaskulär operation visade sig vara dyrare om man inkluderar kostnader förknippade med komplikationer efter det ursprungliga ingreppet.

Tidigare undersökningar har visat att på kort sikt är dödligheten lägre vid endovaskulära ingrepp än vid öppna. De resultaten verifierades således i den nu aktuella studien. På lång sikt tycks det dock vara dött lopp. Studien är unik såtillvida att den följt ett stort antal patienter under lång tid. Bukaortaaneurysm drabbar oftast individer över 60 års ålder, och en övervikt av de drabbade är män. Rökning, hypertoni och ärftlighet hör till kända riskfaktorer. Öppen kirurgi har praktiserats i nästan 60 år, de första öppna ingreppen vid bukaortaaneurysm gjordes redan 1951. Därefter dröjde det 35 år till introduktionen av endovaskulära operationer, den förs­ta gjordes 1986.