I tidskriften Lancet presenteras en studie kring medicinskt övervakad användning av heroin för att få heroinmissbrukare att hålla sig från att använda drogen illegalt.

Studien har gjorts i Storbritannien och bygger på 127 heroinister, som trots sex månaders behandling med metadon fortsatt att missbruka heroin (påvisat i urinprov). Dessa lottades till tre grupper: en som gavs metadon i tablettform, en som gavs metadon som injektion och en tredje grupp som under medicinsk övervakning fick heroin injicerat.
Behandlingen pågick i sex månader, och det visade sig att 69 procent av individerna som fick metadon i tablettform fullföljde behandlingen. Det ska jämföras med 81 procent av dem som fick metadon injicerat och 88 procent av dem som fick heroin.

Primärt effektmått var andelen missbrukare i respektive grupp som klarade av att hålla sig ifrån illegalt införskaffat heroin (s k street-heroin). Urinprov togs en gång per vecka under veckorna 14–26, studien pågick i totalt 26 veckor, och man har utgått från andelen missbrukare i respektive grupp som uppvisade negativa prov (vilket alltså innebär att den illegala drogen inte kunde påvisas) vid minst 50 procent av samtliga provtagningstillfällen. Denna andel var 19 procent i gruppen som fått metadon oralt och 30 procent i gruppen som fått metadon injicerat.
Skillnaderna mellan grupperna som fått oralt metadon och injicerat metadon var dock inte statistiskt signifikanta. Det ska jämföras med en andel på 66 procent i gruppen som fått heroin, där skillnaden jämfört med övriga grupper var statistiskt signifikant.

Författarna konstaterar att övervakade heroininjektioner tycks vara bättre än behandling med metadon. Givet att missbrukare löper stor risk för att drabbas av allvarliga infektioner och att dö till följd av feldosering, lägg därtill sociala problem med utslagning och kriminalitet, är det oetiskt att inte överväga detta alternativ.
Artikeln kommenteras av forskare från Kanada, som lyfter fram att ett flertal studier som presenterats under det senaste decenniet visat att övervakad administration av heroin tycks vara effektivare än metadonbehandling. Frågan är givetvis extremt kontroversiell, inte minst på ett politiskt plan, och studien har blivit både uppmärksammad och omdebatterad.