I takt med stigande ålder i befolkningen ökar prevalensen och därmed samhällskostnaderna för flertalet sjukdomar, t ex förmaksflimmer, som är den vanligaste hjärtrytmrubbningen.

Syftet med denna studie var att få en övergripande bild av den årliga kostnaden för förmaksflimmer i Sverige. Studien inkluderade både direkta sjukvårdsrelaterade kostnader och indirekta kostnader i form av produktionsbortfall vid sjukskrivning mer än 14 dagar, sjukhusinläggning och sjukvårdsbesök. Informationen som låg till grund för beräkningarna byggde bl a på Socialstyrelsens nationella patientregister, data från Försäkringskassan och vetenskapliga publikationer.
Ur Patientregistret identifierades för år 2007 totalt 100 557 individer med förmaksflimmer som huvud- eller bi­dia­gnos vilka hade besökt eller vårdats inneliggande på sjukhus. Minst en tredjedel hade förmaksflimmer som huvuddiagnos. Antalet patienter som sköttes inom primärvården uppskattades till ytterligare ca 50 000 med hjälp av en expertpanel eftersom sådana data saknas i tillgängliga källor.

Vi uppskattade den totala årliga kostnaden för förmaksflimmer i Sverige till 6,6 miljarder kronor. Den enskilt största bidragande faktorn var den direkta kostnaden för komplikationer till förmaksflimmer såsom stroke och hjärtsvikt, som stod för drygt hälften av den totala kostnaden. Därefter följde kostnaden för sjukhusinläggningar relaterade till förmaksflimmer och produktionsbortfall.

Användningen av personnummer i Sverige ger oss tillgång till unika nationella register, såsom Patientregistret, vilket möjliggör den här typen av studier. Så vitt vi vet är detta den mest omfattande kartläggningen av kostnaden för förmaksflimmer som gjorts såväl i Sverige som internationellt.

Eftersom relativt konservativa bedömningar gjorts har vi dragit slutsatsen att resultatet är en underskattning snarare än en överskattning av den faktiska kostnaden. Resultaten pekar på betydelsen av att utveckla nya och effektivare strategier för att behandla patienter med förmaksflimmer.


Procentuell andel patienter med förmaksflimmer i befolkningen i Sverige år 2007 uppdelad efter kön och ålder. Andelen kvinnor dominerar bland patienter =80 år eftersom det finns fler kvinnor i den äldre befolkningen (framgår inte av figuren). Obs! Figuren till denna artikel är i papperstidningen felaktig. Figuren ovan och i pdf:en är rättad 14 september 2010.