Blödning från esofagusvaricer är en mycket allvarlig komplikation hos patienter med portal hypertension till följd av cirros. Nu visar en studie som presenteras i tidskriften New England Journal of Medicine att behandling med s k transjugulär intrahepatisk portosystemisk shunt (TIPS), ett slags shunt som opereras in för att underlätta blodflödet genom levern, bör ges tidigare än vad som normalt sker i dag.

Studien har gjorts vid nio olika europeiska centra och omfattar 63 patienter. Samtliga patienter var under 75 år, hade cirros och inkom till sjukhus efter att ha drabbats av blödning till följd av esofagusvaricer. Dessa lottades till två grupper: en med 32 individer som gavs behandling med TIPS inom 72 timmar, en med 31 deltagare som utgjorde kontroller och gavs behandling av varicerna med ligatur samt betablockerare (propranolol eller nadolol). Den genomsnittliga uppföljningstiden uppgick till 16 månader, och primärt effektmått var antal patienter i respektive grupp som drabbades av en ny blödning.
Författarna noterade att 1 patient i TIPS-gruppen drabbades av blödning, vilket ska jämföras med 14 i kontrollgruppen. Tittar man på antalet avlidna noterades att 4 i TIPS-gruppen avled mot 12 i kontrollgruppen. Just mortalitetsresultaten skiljer den aktuella studien från andra undersökningar, som visserligen visat att TIPS skyddar mot nya blödningar jämfört med standardbehandling med ligatur och betablockad, men man har hittills inte kunnat visa att mortaliteten påverkas.
Vad gäller biverkningar noterades inga skillnader mellan grupperna. Tidigare studier har visat att hepatisk encefalopati skulle kunna vara vanligare efter TIPS, men några skillnader noterades inte i den aktuella studien.

Undersökningen visar sammantaget att behandling med TIPS bör övervägas även i icke-akuta lägen, inte endast som en »sista utväg« när andra metoder prövats utan framgång.