I tidskriften Nature Methods presenteras en studie som onekligen är svindlande. Författarna har nämligen utvecklat en metod för att kunna titta på transkription (när RNA skapas från DNA) i realtid i enskilda celler. Rönen sammanfattas även i Nature News.
Forskarna har använt sig av två cellinjer med humana njurceller. Man har använt sig av ett fluorescerande RNA-bindande protein från genen cyklin D1, som har reglerande funktion i cellcykeln. Forskarna har jämfört en normal promotorregion och en viral. Den normala promotorregionen av cyklin D1 resulterade i normalt uttryck av genen (vilket mäts med hjälp av det fluorescerande proteinet). Detta har jämförts med den virala promotorregionen, som resulterade i ett kraftigt genuttryck. På detta sätt har forskarna analyserat hur dynamiken i genuttrycket skiljer sig i realtid mellan de olika promotorregionerna.
Till skillnad från vad man tidigare trott visade det sig att transkriptionen inte skedde kontinuerligt utan gjorde uppehåll, ca 20 minuter var 200:e minut. Detta gäller den normala promotorregionen. Den virala promotorregionen resulterade däremot i ett kontinuerligt uttryck under ca 10 timmar utan något uppehåll. Studien visar dessutom att varje enskild cell har sin unika uttrycksprofil. Tittar man på en större grupp celler tycks uttrycket vara identiskt för olika grupper av celler, men om man i stället tittar på enskilda celler skiljer sig alltså uttrycket.
Att i detalj kunna förstå och följa genuttrycket i enskilda celler i realtid kan komma att bli mycket betydelsefullt inom biologisk och medicinsk forskning framöver, menar cellbiologen Gordon Hager (som inte är en av författarna bakom studien) vid National Cancer Institute i Bethesda i en kommentar till de aktuella rönen, som presenteras under sektionen Nature News. Till konkreta områden där fältet tros bidra till ökad förståelse hör endokrinologi, då hormoner som bekant ofta utsöndras i cykler.