I dag transplanteras isolerade insulinproducerande langerhanska öar till levern hos patienter med svårreglerad diabetes. Överlevnaden och funktionen hos de transplanterade öarna är dock dålig, och det krävs därför i regel upprepade transplantationer och öar från flera avlidna donatorer för att göra en patient fri från insulinterapi.

Trots att patienterna under det första året kan vara utan insulinsprutor är långtidsprognosen dålig, och efter fem år är en majoritet av de transplanterade tillbaka på konventionell insulinbehandling, om än i lägre doser än före transplantationen. En av anledningarna till denna dåliga överlevnad och funktion hos de transplanterade öarna i levern tros vara den bristfälliga blodkärlsnybildningen till och inne i öarna.
Vi ville därför undersöka funktionen och revaskulariseringen i de langerhanska öarna efter transplantation till ett nytt implantationsställe, tvärstrimmig skelettmuskel. Isolerade öar från mus eller människa transplanterades till skelettmuskel i mus, varefter blodkärlsnybildning och leukocyters involvering i denna studerades med hjälp av intravital och konfokal mikroskopi. Den translationella betydelsen utvärderades hos patienter med hjälp av magnetisk resonanstomografi (MRT) av underarmsmuskel efter autotransplantation av isolerade öar.

Vi fann inte bara att blodkärl inne i de langerhanska öar som transplanterats till muskel till antalet var jämförbara med normala öar i pankreas (se figur) utan också att öarna har full funktionalitet och effektivt botar diabetes hos möss. Den snabba kärlnybildningen var beroende av rekrytering av neutrofila granulocyter till transplantationsområdet från närliggande blodkärl. Icke-invasiv MRT av underarmsmuskulatur hos autotransplanterade patienter visade ett högre blodflöde i de transplanterade öarna än i intilliggande muskelvävnad, vilket pekar på att de goda resultat som uppnåtts i mus kan överföras till människa.

Denna studie visar att öar som transplanteras till skelettmuskel återfår sitt blodkärlssystem och att denna revaskularisering är beroende av neutrofila granulocyter. Detta öppnar för vidare utvärdering av implantation av öar till muskel och skräddarsydd immun­sup­pression, som tillåter kärlnybildning men motverkar rejektion.