I Skottland infördes i mars 2006 förbud mot rökning på offentlig plats. Därefter har antalet fall av barnastma backat med i genomsnitt 18 procent per år. Det visar en studie som presenteras i New England Journal of Medicine.

Författarna har utifrån register tittat på antalet fall av sjukhusinläggningar till följd av astma hos individer under 15 års ålder under åren 2000–2009. Fram till 2006 noterades en stigande trend. Därefter har antalet fall backat kraftigt. Bland barn i åldern 0–4 år noteras en genomsnittlig årlig minskning på 18,4 procent vad gäller fall av sjukhusinläggningar till följd av astma under 2006– 2009. Bland barn mellan 5 och 14 år var den genomsnittliga årliga minskningen 20,8 procent. Om det endast är rökförbudet som resulterat i att barn utsätts mindre för passiv rökning som en följd av att färre individer röker på offentlig plats och/eller hemma ska vara osagt. En potentiellt bidragande faktor är det faktum att färre barn och ungdomar själva röker (vilket dock i sig skulle kunna bero på förbudet). Andelen rökande 13-åringar uppgick till 5 procent år 2004 och föll sedan till 3 procent år 2007.
Kritiker befarade i samband med att förbudet infördes att det kunde leda till att fler barn drabbas av astma då föräldrarna skulle röka mer hemma eftersom de inte kunde röka i offentliga lokaler, men de farhågorna kan man således avfärda.