Användningen av datortomografi (DT) och magnetkamera (MR) vid ameri­kans­ka akutmottagningar har ökat myck­et kraf­tigt under det senaste decenniet trots att prevalensen av skador inte gjort det. Så kan man sammanfatta en studie som presenteras i JAMA.

Författarna har undersökt användningen av DT och MR vid amerikanska akutmottagningar under perioden 1998 till 2007. Data kommer från undersökningen National hospital ambulatory medical care survey och avser ett nationellt representativt urval med 324 569 akutbesök. Anledningen till 65 376 (motsvarande ca 20 procent) av dessa akutbesök var skador/olyckor.
Om man tittar på de 5 237 akutbesök för skador i materialet som skedde under 1998 så genomgick 6 procent av patienterna undersökning med MR eller DT i samband med akutbesöket. Det ska jämföras med 15 procent bland de 6 567 akutbesöken för skador som skedde under 2007. Prevalensen av både skador i allmänhet och livshotande skador skilde sig inte markant under tidsperioden, inte heller förändrades andelen patienter som efter att ha inkommit till akutmottagningen behövde intensivvård. Det innebär således att det var närmare tre gånger så vanligt att genomgå MR eller DT under 2007 som under 1998 trots att allvarliga skador inte blivit vanligare och trots att människor inkom till akutmottagningen av ungefär samma orsaker. Majoriteten av ökningen av MR/DT kommer från att datortomografi användes i allt större utsträckning under perioden.
Författarna har också tittat på akut­besökens längd och konstaterar att de besök där patienten genomgick MR eller DT i genomsnitt var drygt två timmar (126 minuter) längre än de besök där patienten inte genomgick någon av dessa undersökningar.

Vad beror då den noterade trenden på? En förklaring är givetvis att tillgången till DT och MR har ökat under senare år, drivet av bland annat teknisk utveckling och lägre priser. Undersökningarna går dessutom att göra allt snabbare i dag, vilket bidrar till ökad användning, skriver författarna. De lyfter också fram det faktum att amerikanska läkare blivit än mer rädda att missa en skada, bland annat på grund av de skadeståndskrav detta kan innebära, som en potentiellt bidragande orsak.
Författarna beräknar att det årligen sker 22,4 miljoner akutbesök till följd av skador/olyckor vid amerikanska akutmottagningar. Givet att omkring 70 procent av alla som inkommer till akutmottagningar av denna anledning är under 45 år innebär det att miljontals unga människor i allt större utsträckning genomgår medicinska undersökningar som är förknippade med strålning, vilket i förlängningen kan öka risken för bland annat maligniteter, konstaterar författarna.