Flera studier har visat att individer med svår psykisk sjukdom i större utsträckning drabbas av kardiovaskulär sjukdom. Däremot är sambandet mellan cancer och psykisk sjukdom inte lika väl undersökt.
I tidskriften Lancet Oncology presenteras en sammanställning av de studier som publicerats inom fältet. Författarna har endast tittat på svår psykisk sjukdom, definierad som schizofreni eller annan psykossjukdom samt bipolär sjukdom. Man har hittat 17 studier kring sambandet och konstaterar att risken för diabetes, HIV, hepatit och kardiovaskulär sjukdom är ökad bland svårt psykiskt sjuka.
Risken för cancer är ökad men inte riktigt lika mycket som för nämnda sjukdomar. Exempelvis noteras att risken för lungcancer är ökad med 31 procent hos kvinnor och män sammantaget (95 procents konfidensintervall, KI, 1,07–1,71) i denna patientgrupp, medan risken för bröstcancer är ökad med 12 procent (95 procents KI 1,02–1,23) hos kvinnor.
Vad beror då riskökningen på? En förklaring är att rökning är vanligare bland exempelvis schizofrenipatienter än i befolkningen i stort. En annan aspekt är screening. Författarna har hittat tolv studier kring sambandet mellan psykisk sjukdom och screening av cancer, till exempel mammografi. Sex av dessa kom fram till att människor med svår psykisk sjukdom inte screenades i samma utsträckning som psykiskt friska. Resterande sex studier kunde dock inte visa att några skillnader förelåg mellan psykiskt sjuka och befolkningen i övrigt.
Författarna sammanfattar resultaten med att psykiskt sjuka löper ökad risk för flera cancerformer på grund av livsstilsfaktorer, främst rökning. Mycket tyder dessutom på att psykiskt sjuka i ökad utsträckning struntar i cancerscreening. För behandlande läkare finns många svårigheter när det gäller cancer hos svårt psykiskt sjuka, såsom interaktioner mellan psykofarmaka och onkologipreparat, komorbiditet och försämrad ordinationsföljsamhet som en följd av dålig psykisk hälsa. Behandlande läkare ställs dessutom ofta inför svåra etiska frågeställningar, till exempel hur man gör om en människa som är psykiskt sjuk vägrar behandling för cancer.
Författarna rekommenderar att behandling av cancer hos svårt psykiskt sjuka bör ske multidisciplinärt, där läkare och personal från psykiatrin arbetar nära kollegor från onkologin.
För svenskt vidkommande är artikeln särskilt intressant mot bakgrund av Socialstyrelsens rapport som presenterades i juni och som visade att psykiskt sjuka överlag får sämre vård och i ökad utsträckning avlider i sjukdomar som kunnat behandlas.