Profylaktisk behandling med med implanterbar defibrillator (ICD) verkar inte förbättra överlevnaden hos patienter över 60 år, enligt en ny metaanalys publicerad i Annals of Internal Medi­cine. Ett antal studier har tidigare visat att primärprevention med ICD kan minska dödligheten bland vissa patienter med allvarlig vänsterkammardysfunktion. Men majoriteten av patienterna i dessa studier har varit yngre än 60 år, trots att de som får ICD oftast är över 60–70 år.

Metaanalysen har därför granskat risken för död av alla orsaker i de ursprungliga studierna, uppdelad på patienter under 60 år och 60 år eller äldre. En litteratursökning i ett flertal medicinska data­baser gjordes enligt riktlinjer fram­tagna av Cochranegruppen, och runt 2 500 artiklar identifierades.
För att inkluderas i analysen skulle studierna vara randomiserade, kontrollerade prövningar som testade primärpreventiv ICD-terapi mot standardterapi hos patienter med ischemisk eller icke-ischemisk kardiomyopati och nedsatt vänsterkammarfunktion med ejektionsfraktion ≤40 procent. Studierna skulle även ha redovisat risken för död i olika åldersgrupper.
I de fem studier som inkluderades (MADIT-II, DINAMIT, DEFINITE, SCD-HeFT och IRIS) ingick 5 783 patienter, varav 44 procent var 60 år eller äldre. Den primära analysen (som exkluderade patienter som nyligen haft en akut hjärtinfarkt, i DINAMIT och IRIS) fann att ICD-terapi minskade dödligheten hos yngre patienter (hazard-kvot 0,65; 95 procents konfidensintervall, KI, 0,50–0,83; P < 0,001). En mindre skillnad sågs hos de äldre (hazard-kvot 0,81; 95 procents KI 0,62–1,05), men denna tendens nådde inte statistisk signifikans (P = 0,11). Inklusion av DINAMIT och IRIS ändrade inte resultaten, inte heller genomförandet av ett antal andra sensitivitetsanalyser. Justering för komorbiditet gick dock inte att göra.Med tanke på en åldrande befolkning och att metaanalysen inte kunde säkerställa en minskad dödlighet bland dem som var 60 år eller äldre, efterlyser författarna en randomiserad ICD-prövning bland äldre patienter, gärna över 75 år gamla. Innan dess anses det oklart om ICD-behandling av äldre är motiverad.