En omfattande amerikansk studie belyser de långsiktiga hälsoeffekterna av animalisk respektive vegetabilisk lågkolhydratkost. Tidigare kohortstudier har identifierat en ökad mortalitetsrisk för individer som konsumerar lite kolhydrater (ca 40 energiprocent) men mycket fett och protein. Tidigare studier har dock inte tagit hänsyn till huruvida fett- och proteinkällorna varit animaliska eller vegetabiliska. Nyhetsvärdet med den amerikanska studien är att man gjort just detta.

Studiematerialet var två välkända kohorter med stor åldersspridning: Nurses’ health study med 85 000 kvinnor och 26 års uppföljning och Health professionals’ follow-up study med 45 000 män och 20 års uppföljning. I riskanalyserna jämfördes individerna i högsta och lägsta decilen för följsamhet till re­spektive kostmönster.
Individer med högst följsamhet till animalisk lågkolhydratkost konsumerade lite kolhydrater (36 energiprocent) och mycket fett (38 energiprocent), och huvuddelen av fettet (två tredjedelar) var av animaliskt ursprung. Dessa individer hade en signifikant högre risk att dö i hjärt–kärlsjukdom och cancer under uppföljningsperioden (23 procent högre total mortalitetsrisk). Individer med en hög följsamhet till en vegetabilisk lågkolhydratkost hade ett liknande intag av kolhydrater (ca 41 energiporcent) och fett (38 energiprocent), men huvuddelen av fettet (tre femtedelar) var vegetabiliskt. På motsvarande sätt skilde sig proteinintaget. Hög följsamhet till denna lågkolhydratkost var förenad med 20 procent lägre risk att dö, vilket främst berodde på signifikant lägre risk att dö i hjärt–kärlsjukdomar.

Resultaten från denna studie understryker tydligt hälsofördelarna med att låta vegetabilier dominera vårt kostintag, framför allt om vi önskar äta en kolhydratfattig kost.