Alkohol är en farligare drog än både heroin och kokain. Det hävdar brittiska forskare, som presenterar sina rön i Lancet.

Farligheten hos 19 olika droger har graderats utifrån 16 olika parametrar. Nio av dessa parametrar rör farlighet för individen som använder drogen i fråga. I denna kategori återfinns risk för beroende, mortalitet kopplad till drogen, social utslagning med arbetslöshet och i vilken utsträckning användaren påverkas mentalt, t ex med kognitiv nedsättning. Därtill finns ytterligare sju parametrar som rör vilken skada drogen orsakar andra än just användaren. Dessa parametrar inkluderar brottslighet, förstörda relationer med anhöriga och ekonomiska konsekvenser för samhället till följd av missbruket.

De 16 parametrarna har viktats, och en sammanlagd »farlighetspoäng« mellan 0 och 100 har räknats fram. Noll betyder att drogen är helt ofarlig och 100 att den är »maximalt farlig«. Skalan är linjär såtillvida att en drog som har 40 poäng ska betraktas som dubbelt så farlig som en drog som har 20 poäng. Graderingen har utförts av ett antal experter i organisationen Scientific Committee on Drugs (ISCD), en organisation som grundats av huvudförfattaren David Nutt, som är professor i farmakologi vid Imperial College i London.
Alkohol får högst totalpoäng, som uppgår till 72. Heroin och crack (en form av kokain) kommer därefter med 55 respektive 54 poäng. Kokain, tobak och bensodiazepiner noteras med 27, 26 respektive 15 poäng. Något förvånande är kanske att ecstasy och anabola steroider bara ges 9 poäng vardera. Det ska dock understrykas att nämnda siffror avser totalpoängen för respektive drog, som alltså tar hänsyn även till skador för omgivningen och samhället. Tittar man enbart på hur farlig drogen är för den enskilda användare var heroin, met­amfetamin och crack farligast.

Att graderingen av drogernas »farlighet« i viss utsträckning bygger på subjektiva bedömningar är givetvis den uppenbara invändningen mot studien. Artikelns huvudförfattare David Nutt har gjort sig känd för uttalanden kring att alkohol är farligare än cannabis. Nutt konstaterar att samhällets syn på olika droger och lagstiftningen kring dem ofta stämmer dåligt överens med hur farliga de faktiskt är. Föga förvånande har den nu aktuella studien blivit rejält omdebatterad.