I JAMA har en grupp forskare tittat på kopplingen mellan gikt och konsumtion av fruktosrika drycker, såsom läsk och juice. Bakgrunden är att just fruktos visats kunna höja urathalterna i blodet.

Studien bygger på ett amerikanskt material (Nurses health study) med 78 906 kvinnor, samtliga sjuksköterskor, mellan 30 och 55 år då studien inleddes. Kvinnorna följdes pro­spektivt under perioden 1984–2006. Ingen av dem hade gikt vid studiens början, och de fick löpande under studiens gång svara på frågor om kosthållning. Under uppföljningstiden drabbades totalt 778 av läkardiagnostiserad gikt.
Författarna konstaterar att kvinnor som drack mycket sötad läsk i större utsträckning drabbades av gikt. Bland kvinnor som drack sötad läsk (minst 2 dl) minst två gånger per dag var risken för gikt mer än dubbelt så hög som bland kvinnor som drack läsk mindre än en gång per månad (relativ risk: 2,39; 95 procents konfidensintervall 1,34–4,26). En liknande riskökning noterades för dem som drack apelsinjuice minst två gånger per dag jämfört med dem som drack juice mindre än en gång per månad. Konsumtion av diet-/light-läsk påverkade inte risken för gikt.

Trots den kraftiga relativa riskökningen är den räknat i absoluta termer ganska blygsam. Författarna understryker också att »bidraget« från fruktosrik läsk och juice till den totala risken för gikt är relativt begränsat.